Petkim yatırımcısı yeni ihale beklentisine girdi

Bigpara Haber
Uzanlar Petkim için Adabank`ın teminatını vermeyi planlarken, bankanın yönetimine el kondu. Yatırımcıda Petkim için yeniden ihale beklentisi doğdu

BDDK`nın Uzan Grubu bünesindeki Adabank`ın yönetim kuruluna atama yapması Petkim hisselerinde hareketliliğe neden oldu. Petkim hisseleri dün günü yüzde 4 yükselerek tamamladı. 6 Haziran`da Uzan Grubu`nun, Petkim`in özelleştirme ihalesinde 605 milyon dolarla en yüksek teklifi vermesinin ardından gözler gruba çevrilmişti.

Bu özelleştirme ihalesinin ardından gruba ait olan ÇEAŞ ve Kepez`in faaliyetlerine el konmasıyla Petkim hisselerinde yükseliş yaşanmıştı. Petkim hisselerinde özelleştirme ihalesinin sonuçlandırıldığından bu güne ise yüzde 45`lik değer kaybı yaşandı. Uzan Grubu, Petkim`de satış tutarını 242 milyon dolar peşinat ve geri kalan rakamı da eşit taksitlerle 3 yıl da ödemeyi taahhüt etmişti. Grup geri kalan taksitler için Adabank`tan teminat verecekti. Ancak, grubun bu teklifi Özeleştirme İdaresi`nce kabul görmedi. Bu kez de Adabank`ın yönetiminin BDDK`ya geçmesi grubun bu teklifini otomatikman iptal etti. Banka yönetiminde Uzan Grubu`nun hakimiyeti kaybetmesi Petkim yatırımcılarında bir kez daha Yeniden ihaleye çıkılacak beklentisini doğurdu. Uzanlar 7 Ağustos`a kadar ihale şartlarını yerine getirmek zorunda.

Petkim ihalesinde ikinci sırada yer alan Sanko Grubu`na ait olan Sanko Pazarlama günü yüzde 3.2, Zorlu Grubu`na ait olan Zorlu Enerji de yüzde 4.5 artıda kapattı.

`Bankacılık sektörü tedirgin`
Yapı ve Kredi Bankası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halit Soydan, İmar Bankası`nda yaşanan olayların bankacılık sektörünü tedirgin ettiğine dikkat çekti.

Soydan, Tam bitti derken İmar Bankası`nda yaşananlar bankacılık sektörünü de tedirgin ediyor. Bu olay sadece o bankayı değil tüm sektörü etkiliyor dedi. Ayrıca Halit Soydan, durumu çözüm bekleyen en önemli üç bankanın Yapı Kredi, Pamukbank ve İmar Bankası olduğunu belirterek, Çukurova Grubu`nun Ocak 2004`de yapacağı ödemede sorun çıkmazsa Yapı Kredi`de de sorun çıkmaz dedi. Soydan, 2004 yılı Ocak ayında da Yapı Kredi için 110 milyon dolar ve Pamukbank için de 13 milyon dolarlık ödeme yapacağını anlattı.

Diğer Genel Haberleri