Petkim tesislerini Tüpraş`a devretti

TÜPRAŞ Genel Müdürü Hüsamettin Danış, Petkim Yarımca Kompleksi´ni bünyelerine katmakla daha da güçleneceklerini söyledi

Bigpara Haber
Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş (TÜPRAŞ) Genel Müdürü Hüsamettin Danış, Petkim Yarımca Kompleksi´ni bünyelerine katmakla daha da güçleneceklerini söyledi.

Petrokimya Holding A.Ş´nin Yarımca Kompleksi tesislerinin Tüpraş´a devri dolayısıyla, Körfez İlçe´deki rafineri tesislerinde sembolik birtören düzenlendi. Hüsamettin Danış, törende yaptığı konuşmada, tesislerin, Tüpraş ile Petkim arasında 3 Eylül 2001 tarihinde imzalanan protokol ve Özelleştirme Yüksek Kurulu´nun 5 Ekim 2001 tarihli kararı gereği devredildiğini belirterek, ´´Petkim´in, çalışanlarıyla birlikte bünyemize katılması sonucu, daha da güçlenmiş olacağız´´ dedi.

Ürün çeşitlendirmesi
Tesislerin, Tüpraş´ın yeni hedefleri doğrultusunda iş çeşitlemesine gidilmesinde ilk adım olduğunu ifade eden Danış, şunları kaydetti:

´´Petkim Yarımca Kompleksi tesislerini, petrokimya alanına girip önümüzdeki yıllarda artacak akaryakıt tüketimini karşılamak üzere yeni bir rafineri kurmak amacıyla aldık. Tesis, bundan böyle Körfez Petrokimya ve Rafineri Müdürlüğü olarak anılacak. Petkim ile zaten uzun yıllar kardeş gibi birlikteydik. Tüpraş, sizlerin emeği ve alınteri ile büyüyen, gelişen ve ülkemizin gururu olan bir kuruluştur. Petkim´in çalışanlarıyla birlikte bünyemize katılması sonucu, daha da güçlenmiş olacağız. Bu devir her iki kuruma da hayırlı olsun.´´

Petkim Genel Müdürü Turgut Bozkurt da, devir işleminin ülke ve her iki tesis için önemli bir kilometre taşı olduğunu söyledi. Tüpraş´ın, aralarına katılacak Petkim personelin, kendi bünyesindeki personele olduğu gibi adaletli bir yaklaşım içinde olacağına inandıklarını ifade eden Bozkurt, ´´Petrokimya ürünü ihtiyacının yüzde 60- 65´ini ithal eden Türkiye´de, dev kuruluş Tüpraş sektördeki ilk adımını bugün atıyor´´ dedi.

Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcıları Haluk Büyükbaş ve Hidayet Kaya, Tüpraş Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Aktuğ, her iki şirketin Yönetim Kurulu üyeleri, üst düzey yöneticileri ve sendikacıların katıldığı törende, konuşmaların ardından, kompleksin gönderine Tüpraş bayrağı çekilip kurban kesildi. Tüpraş, toplam 1 milyon 350 bin metrekarelik alanda kurulu tesislerin 60 milyon dolar olan devir bedeli için, 20 milyon doları bugün olmak üzere 3 eşit taksitte ödeme yapacak.

Yeni rafineri 2007 yılında
Tüpraş, İzmit, İzmir, Kırıkkale ve Batman rafinerilerinde sürdürdüğü petrol rafinaj faaliyetinin yanı sıra devraldığı bu tesislerde petrokimya alanında faaliyet gösterecek. Ülkenin, artan akaryakıt ürünü ihtiyacını karşılamak amacıyla 700-800 milyon dolarlık yatırımı öngören Tüpraş, 2007 yılında devreye alınacak yeni rafineriyi de, Yarımca Kompleksi alanında kurmayı planlıyor.

Tesislerin bulunduğu alan, uygun altyapısı, düşük yatırım maliyeti, 200 bin metreküp üzerindeki tank kapasitesi, Sapanca Gölü´nden sağlanan su ve doğalgaz boru hattı avantajına sahip bulunuyor.

Diğer Piyasa Haberleri