Patronlardan en büyük tırpan kadın çalışana

Bigpara Haber

TİSK’in iş kanunu önerisine göre kadınlar geç saatlere kadar çalışacak, evlenen kadına kıdem tazminatı yok, ücretsiz doğum izni takdire bağlı. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından hazırlanan 1475 sayılı İş Kanunu değişiklik taslağında başta kadın işçiler olmak üzere çalışanların birçok hakkına sınırlama getiriliyor. TİSK’in taslağı, bugün patronların katılımı ile Sabancı Center’daki toplantıda görüşülecek. Mevcut yasada kadınlara evlenip işten ayrılması halinde kıdem tazminatı ödeniyor. İşverenin taslağında bu hüküm kaldırılıyor. 1475 sayılı yasada kadınlara gece çalışma yasağı var, patronlar bu hükmü de kaldırıyor. TİSK’in taslağına göre kadın işçi doğumdan sonraki altı haftadan sonra altı aya kadar ücretsiz izin hakkına sahip. İşverenlerin taslağında bu hüküm “ücretsiz izin verilebilir" denerek bir anlamda patronun takdirine bırakılıyor. 51 sayfalık taslakta işverenlerin yaptığı diğer değişiklik önerileri şöyle:Mevcut yasadaki kıdem tazminatına hak kazanma süresi bir yıldan üç yıla çıkarılıyor. Her yıl için ödenen 30 günlük süre, 15 güne indiriliyor. İhbar tazminatı ile ilgili süreler de yarıya kadar düşürülüyor. Günlük çalışma süresi 7.5 saatten 12 saate çıkarılırken haftalık çalışma süresi de 45 saatin üstüne çıkabilecek. Yüzde 50 zamlı fazla mesai ücreti de yüzde 25’e düşürülüyor.

"‘Kıdem’de çıplak ücret esas" Kıdem tazminatı hesabında giydirilmiş ücret esas alınırken, işverenlerin taslağında “asıl ücret" kavramı getirilerek ikramiye, sosyal haklar gibi ek ödemeler bu hesaba dahil edilmiyor. TİSK’in taslağında iş güvencesi ile ilgili olarak 158 sayılı ILO sözleşmesinin esas alındığı belirtilmesine rağmen sözleşmenin sadece bazı hükümleri dikkate yer veriliyor.Petrol - İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, TİSK’in taslağını 12 Eylül dönemindeki tek taraflı yasa dayatmasına benzetti.Öztaşkın, “TİSK’in taslağında 158 sayılı ILO sözleşmesinde olan işverenin ispat yükümlülüğü, işe iade, sendikalı olmanın işten atma nedeni olamayacağı gibi hükümler yok. Eksik yanları da olsa Çalışma Bakanlığı’nın tasarısını destekliyoruz" dedi.

"158 sayılı ILO Sözleşmesi" SHP’li Çalışma Bakanı Mehmet Moğultay’ın döneminde TBMM’ce onaylanan ve 12 Ekim 1994 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan iş güvencesiyle ilgili 158 sayılı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Sözleşmesi’nin hükümleri şöyle: İşçinin kapasitesine veya işin yürütümüne veya işyeri gereklerine dayalı geçerli bir son verme nedeni olmadıkça hizmet ilişkisine son verilemez. Aşağıdaki koşullarda işe son verme geçerli bir neden teşkil etmez:

a) Sendika üyeliği ve sendikal faaliyetlere katılma,
b) İşyeri temsilcisi olma,
c) İşvereni şikâyet etme ve dava açma,
d) Doğum izni esnasında işe gelmeme,
e) Irk, renk, cinsiyet, hamilelik, din, siyasi görüş, etnik veya sosyal köken.(MİLLİYET)

Diğer Piyasa Haberleri