'Parasal genişleme sürdürülebilir'

Japonya Kabine sözcüsü Suga, Japonya Merkez Bankası'nın halen parasal genişlemeyi sürdürmek için politika seçenekleri olduğunu söyledi.

Bigpara Haber

Japonya Kabine Sözcüsü Yoshihide Suga,Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) temel teşvik hedefini artırmayacağını duyurmasından günler sonra verdiği mülakatta, BOJ'un halen daha önce görülmemiş büyüklükteki parasal gevşemesini sürdürmesi için elinde politika seçenekleri bulunduğunu söyledi.

Suga, programın sınırlarına ulaştığına ilişkin bir soru üzerine, "Sanırım halen uygulayabilecekleri politikaları var," dedi ve "Bu konuda tamamen kötümse değilim" şeklinde görüş bildirdi.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Haberin Devamı

Başbakan Shinzo Abe'nin yakın çalışma arkadaşlarından bir olan Suga, merkez bankasının yüzde 2 olan enflasyon hedefine ulaşmak için çabalarını sürdürmesi gerektiğini ve BOJ üzerindeki siyasi kontrolü artırmak için yasanın değiştirilmesine gerek olmadığını ifade etti.

bloomberght'nin haberine göre; Japonya ekonomisini yıllardır etkisi altına alan deflasyondan kurtulmayı amaçlayan yaklaşık üç yıldır uygulanan rekor büyüklükteki parasal gevşeme programı ile birlikte, BOJ, herhangi bir yatırımcı sınıfından daha fazla Japonya devlet tahvili tutuyor ve Japonya devlet tahvillerinde işlem aktivitesinin daralması, BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın varlık alım programının sınırı olmadığı yolundaki açıklamalarına kuşku düşürüyor.

Tokyo'da Sumitomo Mitsui Banking Corp.'un Japonya baş ekonomisti Junko Nishioka, "Teknik olarak halen BOJ'un Japonya devlet tahvillerinin alımlarını hızlandırması mümkün," dedi ve "Başbakan Abe'nin merkez bankasının daha da gevşemeye gitmesini isteyip istememesi yenin yönüne bağlı olacak. Eğer yen daha da gevşerse, hükümet, gelecek yaz yapılacak olan seçimlerin yaklaşması ile birlikte, artan fiyatlara ilişkin eleştirilerle karşılaşacak" şeklinde görüş bildirdi.

Japon yeni dolar karşısında Perşembe günü Tokyo saati ile 10:11'de fazla değişmeyerek 120.88 seviyesinde kaldıç Yen Abe'nin Aralık 2012'de "güçlü" parasal gevşeme taahhüdüyle iktidara gelmesinden bu yana yaklaşık yüzde 30 zayıfladı.

Diğer Ekonomi Haberleri