Pamukta ne hallere düştük

Bigpara Haber
Kalitesiyle dünya lideri olan Ege pamuğunun ekim alanları giderek daralırken Türkiye bu yıl çoğu kişinin adını bile duymadığı Batı Afrika ülkesi Burkina Faso`dan Çin`e kadar birçok ülkeden pamuk ithal etti.

Pamuk ihracatçısı konumundayken, özellikle 1990`lı yıllardan sonra bu kimliğinden hızla uzaklaşan Türkiye, 2000 yılında rekor ithalat gerçekleştirdi. Dünya pamuk ihracatı içindeki payı binde 5 olan Türkiye`nin ithalattaki payı yüzde 7`ye yükseldi. İzmir Ticaret Borsası (İTB) tarafından yapılan Dünyada ve Türkiye`de 1980 Sonrası Dönemde Temel Pamuk Trendleri başlıklı araştırmaya göre, 1990`lı yıllara kadar pamuk ihracatçısı olan ve dünyanın 7. büyük pamuk üreticisi olan Türkiye`nin yıllar itibariyle bu kimliğinden uzaklaştığı belirtildi. 1999 yılında 282 bin ton olarak gerçekleşen Türkiye`nin pamuk ithalatı, 2000 yılının sadece Ocak-Temmuz düneminde yüzde 46 artarak 414 bin 158 tona ulaştı. Türkiye`nin bu artışla ithalatta Meksika ve Endonezya`dan sonra dünya 3.`lüğe yükseldiği bildirildi.

Raporda, 2000 yılı Ocak-Mayıs döneminde en büyük pamuk ithalatının ABD`den yapıldığı kaydedildi. ABD`yi sırasıyla Yunanistan, Suriye, Türkmenistan ve Özbekistan izledi.(ZAMAN)

Diğer Ekonomi Haberleri