Pamuk Fiyatı Komşulara Yaradı

Bigpara Haber
İç piyasada yükselen pamuk fiyatları komşu ülkelere yaradı. Sanayici ve tüccarın yurtdışı bağlantılara girmesi sonucu Suriye ve Yunanistan pamuğunda 15 cente kadar varan suni yükselişler yaşandığı bildirildi.



Pamuk fiyatındaki karmaşa devam ediyor. 25 Eylül`de 850 bin liradan işlem gören pamuğun Ekim ayı başından itibaren 950 bin, ardından 1 milyon 150 bin liraya yükselmesi sanayici ve tüccarı arayışa yöneltti. Repo faizlerindeki düşüş nedeniyle geçmişte pamukla uğraşan spekülatörlerinde girmesiyle 1 milyon 50 - 1 milyon 30 bin seviyesinde tutunan pamuk fiyatlarında Aralık ve Ocak aylarındaki fiyatları öngöremeyen sanayici yurtdışı bağlantılara başladı. Bu talep karşısında bir hafta önce 123 cent olan Yunanistan ve Suriye pamuğu 135 cente kadar çıkarken, İzmir Ticaret Borsası Başkanvekili Şadi Katırcıoğlu, pamuk piyasasındaki istikrarsızlığın Yunanistan ve Suriye pamuk üreticilerine yaradığını söyledi.


İPLİKÇİ YURTDIŞINA YÖNELDİ;

Katırcıoğlu, Bu sezon pamuk fiyatı erken öten horoza benzedi diye konuştu. Katırcıoğlu şöyle devam etti, Buna sebep Ege pamuğunda rekolte yüzde 20 düştü söylentilerinin yankı bulması oldu. Üreticinin de belli bir fiyat beklentisi nedeniyle ürününü elinde tutması nedeniyle 25 Eylül`de açılan piyasa çok kısa bir sürede 1 milyon 150 bin lirayı gördü. Yani talep fazla arz düşük olunca fiyatlar arttı. Ayrıca iplik ve konfeksiyonda geçen senelerin perfonmasının olmaması da fiyatların artmasına neden oldu.


Pamuk fiyatındaki yükselişin piyasada fiyat tutturamama endişesine neden olduğunu iddia eden Katırcıoğlu, Aralık ayı için dışarıdan talep alan iplikçi o dönemde pamuk fiyatının nerelerde olacağını kestiremediği için yurtdışı piyasaya yöneldi. Bu palas pandıras yönelişle birlikte dış piyasaları da yükselttik. Yunanistan ve Suriye pamuğundaki yükseliş 15 centi buldu diye konuştu. Piyasada bu gelişmeler yaşanırken Tariş`in de elinde kalan pamuğu yeni yılın fiyatlarıyla değerlendirme imkanı yakaladığını ifade eden Katırcıoğlu, Yağış yememiş pamuk 470 bin liradan alıcı buluyor. Yağış hasadı bir miktar etkiledi ama Ekimin sonuna kadar ürünün yüzde 80`i toplanır. Bu gelişmelerde dünya fiyatları üzerinde seyreden pamuk fiyatlarını dünya fiyatları seviyesine çeker. Bu durum ürünün elinden çıkarmayan üreticiye yaradı dedi.


TARİŞ`İN MENFAATİ;

Tariş Pamuk Birliği Başkanı Mehmet Bakanoğlu ise 1 milyon 50 bin lira düzeyinde gerçekleşen pamuk fiyatını maliyet fiyatı olarak nitelendirdi. Son üç gündür pamuk fiyatlarında bir gevşeme görüldüğünü öne süren Bakanoğlu, Cuma günü 1 milyon 30 bin lira olan pamuk Pazartesi 1 milyon 15 bin lira ile 1 milyon lira seviyesinde fiyatlandı. Bu fiyat hareketlerine karşı Tariş`in menfaati neyse onu yapacağız diye konuştu. Piyasanın açıldığı 25 Eylül`den bu yana geçen sürede Tariş`in, 1999 yılından elinde kalan 18 - 20 bin ton pamuğu sattığını kaydeden Bakanoğlu,
Pamuğu 415 bin lira ortalama fiyatla alıyorum. Bunun maliyeti de 1 milyon 15 bin lirayı bulur. Bunun içine finans ve personel bedelini kattığınızda oluşan fiyat düşük. Nerede uygun fiyat bulursam pamuğu orada satarım. Pamuğumu elbette burada satmak isterim. Ancak, sanayici, iplikçi fiyatı yüksek buluyor buradan almıyor yurtdışından ithale gidiyorsa bende pamuğu yurtdışına satarım şeklinde konuştu.


ÜRETİCİ FİYATTAN MEMNUN;

Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman da yaptığı açıklamada son birkaç sezondur pamuk ekiminden zarar eden üreticinin, bu yılki fiyattan memnun olduğuna dikkat çekti. Üretici maliyetini kurtardı diye konuşan sorman şöyle devam etti, Biz 470 bin lira artı 20 cent prim istemiştik. Şu an havalarında iyi gitmesi ile birlikte pamuk fiyatları 450 bin lira seviyesinde. 9 centte gelecek prim var. Üretici bu yıl hiç olmazsa maliyetlerini kurtardı. Ancak daha mahsulün yüzde 30/ 35` i tarlada. Onu da toplarsa pamuk üreticisi bu yılı zararsız atlatmış olur.
(FİNANSAL FORUM)

Diğer Genel Haberleri