Özelleştirmeden Bütçeye 1.5 Milyar Dolar

Bigpara Haber
Özelleştirmeden bu yılın ilk sekiz ayında elde edilen 2 milyar 454 milyon dolarlık gelirin 1.5 milyar dolardan fazla bir bölümü, Kamu Ortaklıığ fonu aracılığıyla bütçe açığının finansmanı için kullanıldı. Bu paranın 470 milyon doları ‘gecikme faizi’ adıyla bütçe gelirleri içerisine alındı.

Hazine Müsteşarlığı’nın verilerine göre, ocak-ağustos döneminde tahsil edilen özelleştirme gelirinin 1 milyar 872 milyon dolarlık bölümü Hazine’nin kontrolünde bulunan ve altyapı yatırımlarının finansmanıyla görevli bulunan Kamu Ortaklığı Fonu’na aktarıldı. Ancak bu paranın sadece 347 milyon dolarlık bölümü doğrudan KOF tarafından finanse edilen yatırımlar için kullanıldı. Geri kalan 1 milyar 526 milyon doların paranın 140 milyon dolarlık kısmı devir ve garantili, 1 milyar 385 milyon doları ise KOF’un Hazine tarafından üstlenilen garantili iç ve dış borçlarına mahsuben alınarak bütçe nakit açığının finansmanı amacıyla kullanıldı.

Garantili iç ve dış borçlar için aktarılan paranın 470 milyon dolarlık (305.1 trilyon lira) kısmı, ‘gecikme faizi’ adı altında tahsil edildiği için doğrudan ağustos ayı bütçe gelirleri içerisine, vergi dışı normal gelir olarak kaydedildi. Geri kalan bölüm ise borç geri dönüşü olduğu için borçlanma ve finansmanla ilgili kalemlerde yer aldı. Dolayısyıla bütçeye doğrudan gelir yazılmamakla birlikte, ocak-ağustos döneminde 10.8 katrilyon lirayı bulan nakit açığının finansmanına için kullanılmış oldu.

Nakit açığının finansmanı

Bu arada, bütçenin 10.3 katrilyon lira tahakkuk açığı verdiği bu yılın ocak-ağustos dönemindeki nakit açığı ise 10.8 katrilyon lirayı buldu. Nakit açığının, bütçe açığının 500 trilyon lira üzerinde gerçekleşmesinde bütçe emanetlerindeki azalma ve avans olarak yapılan ödemeler etkili oldu.

Hazine, nakit açığını, 1.8 katrilyon liralık net dış borçlanma, 8.4 katrilyon liralık net iç borçclanma gerçekleştirdi. Ayrıca özelleştirme gelirlerinden aktarılan parayı kullandı. Eğer özelleştirme gelirleri bu şekilde kullanılmasaydı Hazine bütçenin finansmanı için iç ve dış piyasalardan daha fazla borçlanmak zorunda olacaktı. (ANKA)

Diğer Ekonomi Haberleri