Özel enerji santralleri güç kazandı

TEK, enerjide yaşanan dar boğazla birlikte özel sektörün bu yöndeki yatırımlarını teşvik etmeye başladı

Bigpara Haber
Türkiye’nin öncelikli sorunlarından biri de enerji. Bir yandan yapılması gereken büyük çaplı yatırımlar, diğer yandan mevcut santrallerin modernize edilmesi için gereken kaynak sorunu gündemde. Enerji sorununa çözüm olarak ‘ yap-işlet-devret’ modeli ve özel enerji santralleri güç kazanırken bu yöndeki yatırımlarda yoğunlaşmakta.

1990 öncesine kadar özel sektöre elektrik üretimini sağlayan Türkiye Elektrik Kurumu, enerjide yaşanan dar boğazla birlikte özel sektörün bu yöndeki yatırımlarını teşvik etmeye başladı . Böylece özel işletmelerin bu yöndeki yatırımları hız kazandı ve böyleceözel işletmelerde enerji üretim ve dağıtım hakkına sahip olmuş oldu.

Yap-işlet- devret modelikapsamında talep edilen ilk projelerden bazıları şu yönde,

Gebze-Dilovası Doğal Gaz Kombine Çevrim Santralı : 21.01.1997 döneminde işletmeye açıldı.

Tekirdağ-Marmara Ereğlisi’nde Doğal Gaz Kombine Çevrim Santralı : 14.12.1998

Esenyurt Doğal Gaz Kombine Çevrim ve Kojenerasyon Santralı : 22.05.1999

Enerji sektöründe liberalleşme çalışmalarının hız kazanmasıyla birlikte büyük işletmelerinde bu yöndeki yatırımları başladı. Pazarda en önemli enerji yatırımlarını ise Akenerji, Zorlu, Ayen, Aksu ve 2000’li yıllarda yatırımlarına başlayan Enka oluşturmakta.

Firmaların genel üretim kapasiteleri ve üretim içerikleri:

AK Enerji:

Akkök Grubu şirketlerin elektrik ve buhar ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuş olan şirket daha sonra yap-işlet-devret modeli kapsamında özel sektördeki firmalara da üretimde bulundu. Ak Enerji’nin kojenerasyon tesisleri ağırlıklı olarak sanayileşmenin yoğun olduğu Türkiye’nin kuzeybatı bölgesinde bulunuyor veTesislerin toplam elektrik üretim kapasitesi 295.8 MW’e, buhar üretim kapasitesi ise 740t/saat. Ak Enerji’nin 4 adet kojenerasyon santrali bulunmakta.

Yalova Santralinde elektrik ve buhar üretim kapasitesi sırasıyla 56.5 MW e ve 358.5t/saat.

Çerkezköy Santralı elektrik ve buhar üretim kapasitesi sırasıyla 81.1 MW’e ve 133.4 t/saat.

Alaplı tesisinin elektrik ve buhar üretim kapasitesi sırasıyla 6.3 MW e ve 10t/saat.

Tesisin elektrik ve buhar üretim kapasitesi sırasıyla 111 MW e ve 120t/saat.

AyenEnerji:

Aydıner Grubu içerisinde yer alan Ayen Enerji, Türkiye Elektrik Kurumu Dışındaki Kuruluşların Elektrik Üretimi, İletimi, Dağıtımı hidroelektrik santral işletmek üzere faaliyete geçmiş ve şu an iki santraldeki toplam 93.6 MW’lik kurulu güç ve 464.5 GWh yıllık enerji üretimi ile alanında lider durumdadır. Firmanın ilk projesi, Yap-İşlet-Devret sistemi çerçevesinde 1994 yılında üretime başlayan 9.6 MW kurulu güçteki Kısık Hidroelektrik Santralı . 1999 yılında ise, YİD sisteminde kurulan en büyük santral konumundaki 84 MW kurulu güce sahip Çamlıca I Hidroelektrik Santralı devreye almış ve bu yatırımlarıyla sektördeki konumunu iyice kuvvetlendirdi. Üretiminintamamını, ilgili anlaşmalar gereği TEAŞ tarafından satın alındığından firmanın satış sorunu bulunmamakta.

Aksu Enerji :

Isparta yöresinde kurulu olan ve Türkiye Elektrik Kurumu’na bağlı olan şirket göller yöresinin elektrik dağıtımını yapmakta. Yıllık kurulu kapasitesi 16 bin kilowat. Üretiminin tamamını Tedaş’a satan şirket satış problemi yaşamamakta.

Zorlu Enerji :

Zorlu Enerji`nin santralleri sanayii yatırımlarının en yoğun olduğu Marmara Bölgesi`nde, Bursa ve Lüleburgaz`da bulunmakta.1997 yılında 7 MW kurulu gücü ile faaliyetine başlayan Zorlu Enerji 1998 yılı sonunda 49 MW, 1999 yılı sonunda 135 MW kurulu güce ulaşmış ve 2000 yılı Nisan Ayında ise 12 MW artarak 147 MW`ye ulaşmış.Santral bazında ise Bursa Santrali`nin toplam kurulu gücü 90 Mw, Lüleburgaz Santrali`nin ise 57 MW.

Bursa`da kurulu santral kombine çevrim santrali niteliğinde. Lüleburgaz Santrali ise Kojenerasyon santrali. Kombine çevrim santrallerinde elektrik üretimi esnasında oluşan atık ısı buhar haline getirilerek tekrar elektrik enerjisine dönüştürülmekte, kojenerasyon santrallerinde ise elektrik üretimi esnasında oluşan atık ısının bir kısmı buhar haline getirilerek fiziki hatlarla satışı yapılmakta.

Bu gibi yatırımlar devam ettiği ve devlet bu alandaki yatırımlara destek verdiği sürece,enerji sektörünün 2001 yılında dadaha büyük yatırımların ilgi odağı olacağı anlaşılıyor. Bu sektöre olan ilgi sayesinde enerji talebi karşılanacak ve sorun olmaktan kurtulacaktır.

Diğer Piyasa Haberleri