Özel Bankalar YDK`nın Yetki Alanı Dışında

Bigpara Haber

Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu`nun (YDK), özel bankaların denetleme yetkisi bulunmadığını hatırlatarak, Devlet Bakanı Recep Önal`ın YDK`ya gönderdiği ve tartışma yaratan yazının sadece KİT statüsündeki kamu bankalarını kapsadığını, özel bankalarla ilgili olmadığını bildirdi.

Keçeciler, Önal`ın YDK`ya gönderdiiğ yazı ile ilgili değerlendirmelerin yanlış anlamalara yol açtığını belirtti. YDK`dan sorumlu Devlet Bakanı Keçeciler yaptığı açıklamada, YDK`nın denetimlerini idari, hukuki, teknik, mali ve iktisadi yönden yaptığını ve buna ekonomik denetim dendiğini vurguladı. YDK`nın soruşturma yapma yetkisi olmadığını ifade eden Keçeciler, Kurul incelemeleri sırasında soruşturulması gereken bir hususa rastlarsa, ilgili bakanlık ya da kuruluştan soruşturulmasını ister dedi. Recep Önal`ın yazısında Bankalar Yeminli Murakıplarının sayılarının yetersizliği ve iş hacminin fazlalığı ve soruşturma yetkililerinin gerekçe gösterildiğini kaydeden Keçeciler şunları söyledi:

YDK tarafından, Bankalar Yeminli Murakıplarınca incelenmesi ve soruşturulması istenen konuların, Bankalar Kanunu ve diğer kanunların Bankalar Kanunu ile ilglii hükümlerini ilgilendiren konulara inhisar ettirilmesi, bunun dışında kalan örneğin bir ihale ya da harcırah konularının gönderilmemesi, bu kapsamda Halk Bankası 1997-1998, Ziraat ve Emlak Bankaları 1998 yılı YDK temennilerinin bu açıdan tekrar gözden geçirilmek üzere iadesinin uygun görüldüğü belirtilmiştir. Bazı basın-yayın organlarında yazının bu şekilde açıklanmasına rağmen, onay içeriğini ve amacını aşacak şekilde aşacak şekilde değerlendirildiği gözlenmiştir. Söz konusu onayın temel amacı bankalar yeminli murakıplarının ihtisas dışında olan ihale, personel harcaması, harcırah ödemesi gibi konular yerine ihtisasları olan konular üzerinde yoğunlaşmalarını sağlamaktır.

Devlet Bakanı Recep Önal, bir yazıyla YDK`dan Bankalar Yeminli Murakıpları`nın görev alanına girmeyen konularda, murakıplardan soruşturma yapılmasını talep edilmemesini istemişti. Önal, söz konusu yazıyla ilgili olarak daha sonra yaptığı açıklamada yazının gerekçesini, sayıları yetersiz olan ve tüm bankacılık sistemini denetlemekle görevli bulunan Bankalar Yeminli Murakıpları`nın, yasanın kendilerine verdiği görevlerden çok, YDK`dan gelen kamu bankalarıyla ilgili temennileri incelemek zorunda kaldığı ve bankacılık sektöründe kamu denetiminin önemli ölçüde aksamasına yol açamasıyla açıklamıştı.(ANKA)

Diğer Ekonomi Haberleri