Otomotivin amiral gemisi yan sanayii dertli

Bigpara Haber
Otomotiv ihracatının üçte birinden fazlasını gerçekleştiren yan sanayii, kurlardaki gerilemenin devamı halinde, yeni bağlantıların yapılamayacağı ve pazarların kaybedileceğiendişesini taşıyor.

İhracat rakamlarındaki tarihi rekorların tersine, TL´nin aşırı değerlenmesi yüzünden kar marjları eriyen ihracatçıların, zararına satış yaptıkları kaydedildi.

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Genel Sekreteri Barbaros Demirci, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, otomotiv sektöründe bağlantıların uzun vadeli olduğunu, o nedenle değişimlere anlık tepkiler vermediğini, ancak TL´deki aşırı değerlenmenin etkilerinin 6 ay sonra görülmeye başlayacağını söyledi.

Demirci, ihracatın, üretici ve müşteri arasında yapılan kontratlarile yapıldığına işaret ederek, ´´En az 6 ay, 1 yıl süreli kontratlar yapıyoruz. Firma zarar etse bile bu yükümlülüğü yerine getirmek zorunda. Yani, firma kısa vadede zarar etse de ihracat, bıçak gibi kesilmez. Aksi halde tazminat ödemek zorunda kalır ya da zorlukla eldeettiği pazarını kaybeder. Ancak, şu andaki ihracatta zarar var. Bu yeni kontratların yapılmasını zorlaştırıyor´´ diye konuştu.

Yeni ihracat tekliflerinin, döviz bazında ihracatçıya oldukça pahalı geldiğini anlatan Demirci, ´´İhracatçı daha fazla zararına bağlantı yapmaz, siparişler rakip ülkelere kayabilir´´ ifadesini kullandı. Demirci, kurlardaki dengesizliğin sürmesi durumunda, tarihi rekorların ardından ihracatta gerileme görülmesinin şaşırtıcı olmayacağını belirterek, ´´İç pazar son derece düşük durumda. Ayakta kalabilmek için tek çare olarak ihracat vardı. Şimdi içeride ve dışarıda zarar, buna ne kadar dayanabiliriz ki?´´ dedi.

Yılın ilk yarısında toplam otomotiv ihracatının yüzde 58 oranında artış kaydettiğine dikkat çeken Demirci, hesaplamaların euro bazında yapılması halinde artış oranının yüzde 30´lara kadar düşeceğini belirtti. Demirci, yüksek reel faizler ve girdi maliyetleri açısından zaten rekabet gücü kırılan sanayiinin, iç pazarın ardından, ihracatta da darbe yemesi durumunda ayakta kalmasının güç olacağını sözlerine ekledi. (A.A.)

Diğer Ekonomi Haberleri