Otomotiv Sektöründe Toplu Sözleşme Sancısı

Bigpara Haber


-Sektördeki Üretim, İhracat ve İstihdam Artışına Karşılık, Resmi Arabulucu Dönemine Giren Toplu İş Sözleşmeleri Çıkmazda -Türk Metal Sendikası Bursa Şube Başkanı Özdemir: -Otomobil Satışlarında 2-3 Ay Süre Veriliyor... Bu Sözleşme, Masa Başında Bitmek Zorunda


BURSA (A.A) - 27.10.2000 - Metal iş kolunda çıkmaza giren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin, 2000 yılında üretim, ihracat ve istihdam artışı kaydeden otomotiv sektörünü, olumsuz yönde etkileyebileceği bildirildi. TOFAŞ`ta örgütlü Türk Metal Sendikası Bursa Şube Başkanı Sabri Özdemir, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yapılan ve toplam 90 bin işçiyi ilgilendiren 19. dönem grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin, uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından başlayan resmi arabulucu sürecinden umutlu olmadıklarını söyledi.

Özdemir, otomotiv sektörünün 1994-1999 yılları arasında yaşadığı durgunluk dönemini geride bıraktığını, iç ve dış pazarda gözlenen hareketliliğin üretim, satış ve ihracat rakamlarına da yansıdığını belirterek, şunları kaydetti: ``Otomotiv sektörü en iyi günlerini yaşıyor. Otomobil satışlarında 2-3 ay süre veriliyor. TOFAŞ Ocak ayından bu yana bin 600 yeni işçi aldı. Fabrikamızın işçi sayısı ise 4 bin 700`e yükseldi. Bu sözleşme, masa başında bitmek zorunda. Bütün bu olumlu gelişmeleri görmezden gelerek, MESS`in toplu sözleşme masasında yüzde 9.9 oranında zam önermesi kabul edilemez. Herşeye rağmen uzlaşacağımızı umuyorum, gerekirse greve de hazırız. Ancak, bu işveren için de, işçi için de iyi olmaz. İşverenlerin üzerinde durduğu esnek çalışma modeli ise pazarlık konusu dahi edilemez.``

Üretim ve ihracat alanında lider durumdaki OYAK Renault`da örgütlü Türk Metal Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı İsmail Dursun da, toplu sözleşme görüşmelerinin sadece Bursa`da 20 bini aşkın işçiyi ilgilendirdiğini belirtti. Renault`da, yılın ilk yarısında eleman ihtiyacının olmadığına dikkati çeken Dursun, pazar payının giderek büyümesi ve üretim artışı nedeniyle son 1.5 ayda 120 yeni işçinin işbaşı yaptığını bildirdi. Dursun, Renault`da ortalama işçi ücretinin 330 milyon lira düzeyinde bulunduğuna değinerek, ücretlere yılın ilk 6 ayında yüzde 35 oranında zam talep ettiklerini, bunun da müzakere edilebileceğini, ancak yüzde 9.9 oranındaki işveren önerisinin kabul edilebilir tarafı olmadığını kaydetti.

DİSK`e bağlı Birleşik Metal Sendikası Bursa-Eskişehir Şube Başkanı Selçuk Göktaş da, MESS ile yapılan görüşmelerde uzlaşmazlık zaptı tutulduğunu, 30 Ekim itibariyle resmi arabulucu sürecinin başlayacağını söyledi. Türk Metal Sendikası`nın, ``işgüvencesi`` ve ``işe giriş ücretleri`` konusunda bir talebi olmadığını öne süren Göktaş, sendikaları, MESS`in ``dayatmacı tutumu``na karşı, birlikte eylem yapmaya çağırdı.

Diğer Politika Haberleri