Otomotiv ihracatının yönü yine avrupa

Türk ekonomisinin lokomotifi haline gelen otomotiv sektörü, ocak ayında ihracatının yüzde 73.4´ünü Avrupa Birliği (AB) üyesi 24 ülkeye gerçekleştirdi

Bigpara Haber
Türk ekonomisinin lokomotifi haline gelen otomotiv sektörü, ocak ayında ihracatının yüzde 73.4´ünü Avrupa Birliği (AB) üyesi 24 ülkeye gerçekleştirdi. Kıbrıs Rum kesimine ihracat yapılmazken, aday ülke konumundaki Romanya ve Bulgaristan da eklendiğinde, birliğin pazar payı yüzde 75.7i buldu. AA muhabirinin, Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerinden yaptığı derlemeye göre, Türk otomotiv sektörü, ocak ayında, gelişmiş batı ülkeleri başta olmak üzere, 5 kıtada toplam 124 ülke ve özerk bölgeyle11 serbest bölgeye ihracat yaptı. Toplam 943 milyon 702 bin dolarlık otomotiv ihracatının 693 milyon330 bin dolarlık kısmı, Türkiye´nin geleneksel olarak en büyük ticari partnerleri konumundaki AB ülkelerinden sağlandı. Bu rakam, toplam otomotiv ihracatının yüzde 73.4´ünü karşılarken, AB üyesi 24 ülkenin 100 ülke karşısındaki potansiyelini de ortaya koydu.

-İHRACATIN YARISINDAN FAZLASI 5 ÜLKEYE-

AB ülkeleri arasında Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda ve İngiltere´ye yapılan ihracat, 504 milyon 424 bin dolar ile toplam otomotiv ihracatının yarısından fazlasını oluşturdu. AB üyesi İspanya, Belçika, İrlanda, Avusturya, İsveç, Yunanistan, Finlandiya, Danimarka, Portekiz, Lüksemburg, Polonya, Letonya, Macaristan, Litvanya, Slovenya, Slovakya, Malta, Çek Cumhuriyeti ve Estonya´ya yapılan ihracat da, yine üst sıralarda yer aldı. Kıbrıs Rumkesimine ise ihracat yapılmadı.

-ADAY ÜLKELERDE DURUM-

Aday ülke konumundaki Romanya ve Bulgaristan da eklendiğinde birliğin pazar payı yüzde 75.7´yi buldu. Bu iki ülkeye ocak ayında 21 milyon 428 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Toplam otomotiv ihracatının yüzde 2.3´ünün yapıldığıve yakın gelecekte AB üyesi olması beklenen Romanya´ya ihracatta yüzde135.4, Bulgaristan´a ise yüzde 40.6 oranında artış kaydedildi. AB üyesi ve aday ülke konumundaki toplam 26 ülkeye 714 milyon 758 bin dolar ihracat yapılırken, kalan 98 ülkeye gerçekleştirilen ihracatise 228 milyon 944 bin dolar ile sınırlı kaldı.

Diğer Genel Haberleri