Otomobil Satışlarına Faiz Darbesi

Bigpara Haber
Mali Kriz Nedeniyle Yükselen Kredi Faiz Oranları Otomobil Satışlarını Vurdu -Otomobil Bayileri İle Vatandaş Piyasanın Durulması İçin Beklemeye Geçti.


BURSA (A.A) - 08.12.2000 - Mali piyasalarda yaşanan krizin etkisiyle yükselen faiz oranları otomobil satışlarını vurdu. Bursa Oto A.Ş. Genel müdürü Ahmet Fişek, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, faiz oranlarının yükselmesiyle birlikte vatandaşın elindeki parayı repo yaptırmak için bankaya koştuğunu, bu nedenle otomobil talebini ertelediğini söyledi. Yüzde 3 seviyelerinde seyreden otomobil kredi oranlarının bir anda yüzde 7-8`lere çıktığını anlatan Fişek, yüzde 5 oranındaki farkın bir otomobilin satış fiyatını 1.5-2 milyar lira yükselttiğini ifade etti. Fişek, en fazla satış yaptıkları dönem olan Aralık ayında, otomobil talebinde yüzde 70-80 oranında bir gerileme yaşandığını ifade ederek, Vatandaşla birlikte biz de piyasaların normale dönmesini bekliyoruz. Herkes faiz oranlarının düşmesini bekliyor dedi.


KRİZİN ETKİSİ HEMEN YANSIDI;

Renault Mais Bursa Şubesi yetkilileri de, faizlerin yükselmesiyle birlikte otomobil satışlarında durgunluk yaşanmaya başlandığını belirttiler. Ocak ayında Taşıt Alım Vergisi`nin yüzde 75 oranında artacak olması nedeniyle her yıl bu dönemde talep patlaması yaşandığına dikkati çeken yetkililer, mali piyasalarda yaşanan krizin etkisinin hemen sektöre yansıdığını kaydettiler. Yüce Hünkar Opel Otomotiv A.Ş. Satış Yetkilisi Çiğden Özyiğit ise 6-11 Aralık tarihleri arasında düzenledikleri kampanya nedeniyle satışlarda ciddi düzeyde bir gerileme yaşanmadığını, ancak kampanyanın ardından durgunluğun kaçınılmaz olduğunu söyledi. Faiz oranlarının yüksek seyretmesi durumunda, talepte daralma yaşanmasını beklediklerini belirten Özyiğit, otomotiv sektörünün 2001 yılına iyi bir başlangıç yapamayacağını kaydetti. Öte yandan, otomobil stokları artan ana sanayinin, yan sanayiye verdiği siparişleri iptal etmeye başladığı öğrenildi.

Diğer Genel Haberleri