OSD:2002 için ümitli değiliz

Türkiye Otomotiv Sanayicileri Derneği Genel Başkanı Ali İhsan İlkbahar, 2002 yılında otomotiv sektörü için ümitli olmadıklarını belirtti

Bigpara Haber
Türkiye Otomotiv Sanayicileri Derneği Genel Başkanı Ali İhsan İlkbahar, 2002 yılında otomotiv sektörü için ümitli olmadıklarını belirterek, KDV indiriminin sona ermesi ile fiyatların yükselebileceği ve talebin azalacağından endişe ettiklerini söyledi.

Ali İhsan İlkbahar, otomobilde KDV`nin düşürülmesiyle ile vergi oranının yüzde 52`den yüzde 38`lere indiğini belirtti. Ekonomik kriz, ABD`deki 11 Eylül`deki terörist saldırı gibi etkenlerle küçük motorlu otomobil satışlarının Eylül ve Ekim aylarında toplam satışının 7 bine kadar düştüğünü, ancak KDV indirimi ile 12 bin 300 seviyelerine çıktığını anlatan İlkbahar, şöylekonuştu: KDV indirimi otomobil satışlarını yüzde 60 oranında artırdı. Satılan otomobil rakamının Aralık ayında ilk haftanın da sonuçları gelince en az 15 bine ulaşacağını tahmin ediyoruz. Elde ettiğimiz bu satışlara seviniyoruz. Burada önemli olan KDV indirimi ile devletin devergide yüzde 25`lik artış sağlamasıdır. Piyasaya az da olsa bir nefesgetirildi. Bu ölmüş bir insanın birazcık suni teneffüs yapmasına benziyor. Vergilerdeki indirim talebi canlandırdı.

OTOMOBİL FİYATLARI SUNİ

Otomobil sektöründeki şirketlerin ayakta kalma mücadelesi verdiğini anlatan Ali İhsan İlkbahar, bu yüzden piyasada gerçek anlamda fiyat oluşamadığını ileri sürdü. İlkbahar, Otomobil piyasasında bu yıl yüzde 30-40 civarında zararına fiyatlarla satış yapıldı dedi. Yeni yılın birkaç ayında daha sektörün para kazanmak için değil, şirketini ayakta tutmak için satışlarına devam edeceğini iddia eden İlkbahar, sözlerini şöyle sürdürdü: Otomotiv sektöründeki şirketler evini satıp kiraya çıkmak zorunda kalmış kişiler gibi devam ediyor. Önümüzdeki birkaç ay daha böyle gidecek. Ondan sonrası için hiç iyimser değiliz. Görünen resim ne yazık ki iyi deği Sektör 2002`yi net olarak göremiyor. FiyatlarınKDV indiriminin de sona ermesi ile en az yüzde 25 oranında artacağını düşünüyoruz. Elde stoklar bittiği için üretenler ancak satabildiği kadar üretecek. Artık kimse zararına mal satamayacak, ya üretmeyecek ya da fiyatlar yükselecek. Bu durumda da talep azalacak. Bu yüzden karamsarız.

Diğer Genel Haberleri