Ortadoğu`da `tam saha diplomasi`ye devam

Bigpara Haber
Annan, Ortadoğu`da krizin çözümüne yönelik çabalar çerçevesinde dün Barak ve Arafat`la yeniden bir araya gelirken, Solana da Mısır Devlet Başkanı`yla görüştü. Bölgede diplomasinin ağırlık kazanması gerilimi biraz azalttı.


Ortadoğu`daki çatışmalara çözüm bulunması amacıyla başlatılan diplomatik temaslar çerçevesinde dün BM Genel Sekreteri Annan ikinci kez Barak`la bir araya gelirken, Mısır Devlet Başkanı Mübarek de Solana`yla görüştü.Kofi Annan`ın önceki günkü görüşmesinin ardından dün de Barak`la sürpriz bir şekilde yeniden bir araya bildirildi. Annan`ın daha sonra Gazze`de de tekrar Arafat`la görüştüğü kaydedildi.

Annan, Barak ve Arafat`la temaslarda bulunurken, krize çözüm bulmak amacıyla bölgeye gelen AB Savunma ve Dış Politika Temslicisi Javier Solana da Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek`le görüştü. Solana, Mübarek ile görüşmesinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Çok geniş olmayan bir fırsat penceremiz var. Çok zamanımız yok. Bu nedenle zamanı zekice kullanmamız gerekiyor dedi.
Solana`nın Mübarek ile görüşmesine, Avrupa Birliği Ortadoğu Temsilcisi Miguel Angel Moratinos ve Mısır Dışişleri Bakanı Amr Musa`nın da katıldığı kaydedildi.
Bu arada, adını vermek istemeyen Filistinli bir yetkili de Clinton`ın bölgeye gelerek Barak ve Arafat`la ayrı ayrı görüşmeyi daha sonra da üçlü bir toplantı düzenlenmesini önerdiğini bildirdi. Gözlemciler, son günlerde bölgede bazı ufak çaplı çatışmalara rağmen gerilimin azalmasını da yoğun diplomatik çabalara bağlıyorlar.


MISIR`DAN DÖRTLÜ ZİRVE İÇİN KOŞUL;

Öte yandan, Mısır hükümeti, İsrail, ABD ve Filistinliler`in de katılacağı dörtlü bir zirve toplantısına katılması konusunda bazı şartları olduğunu açıkladı.
Mısır Enformasyon Bakanı Saffet El Şerif yaptığı açıklamada, Mısır`ın böyle bir toplantıya katılmak için, İsrail`in olaylardan sonra yerleştirdiği askerlerini çekmesini ve Araplar ile Filistinliler`e yönelik ültimatom ve tehditlerini de geri almasını şart olarak koyduğunu belirtti.

İsrail`in ayrıca, çatışmalarla ilgili olarak bir uluslararası araştırma komisyonu kurulmasını kabul etmesini istediklerini söyleyen El Şerif, bunun yanı sıra İsrailli yöneticilerin Kudüs`teki Haremüşşerif`teki Müslümanlara ait kutsal mekanlara bir daha saldırıda bulunulmayacağı konusunda güvence vermelerini beklediklerini kaydetti.


HİZBULLAH, ANNAN`IN ARABULUCULUĞUNU KABUL ETTİ;

Aşırı dinci Hizbullah hareketi, esir tuttuğu İsrail askerleriyle ilgili olarak BM Genel Sekreteri Kofi Annan`ın olası arabuluculuk girişimini kabul etmeye hazır olduğunu bildirdi.

Radikal İslamcı hareketin ikinci ismi Şeyh Naim Kasım basına yaptığı açıklamada, Eğer, Annan İsrail`den somut ve kabul edebileceğimiz sonuçlar getirirse, Güvenlik Konseyi`nin 425 sayılı kararı konusunda BM ve aramızdaki görüş ayrılığına karşın, Annan`ın arabaluculuğuna karşı çıkmayız dedi. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Genel Haberleri