Ortadoğu`da çatışma bayramda da durmadı

Bigpara Haber
ABD Başkanı, `İsrail ve Filistin, benim gitmemle büyük bir şans kaçırmış olacak` dedi.

* Şarm El Şeyh doruğunun iptal edilmesinin ardından taraflar yine diplomatik çabalara ağırlık veriliyor. Önceki gün Tel Aviv`de ve Batı Şeria`da gerçekleştirilen saldırılar nedeniyle İsrail ordusu Filistinlilere yönelik operasyonlarını yoğunlaştırdı.
Dış Haberler Servisi - İsrail Başbakanı Ehud Barak` ın katılmaması nedeniyle Şarm El Şeyh doruğunun suya düşmesinin ardından Ortadoğu için diplomatik çabalara yeniden ağırlık veriliyor. ABD Başkanı Bill Clinton , görevden ayrılmadan bölgede barış sağlanması için giderayak elinden geleni yapmaya devam ediyor.

20 Ocak tarihinde görevi yeni başkan George W. Bush `a devredecek olan ve Beyaz Saray`dan ayrılmadan Ortadoğu`da barışı garantiye almak için tüm çabayı gösteren Clinton`ın, Şarm El Şeyh doruğunun iptal edilmesinin ardından önceki akşam tarafları uyardı. Clinton, ``Benim görevden ayrılmamla birlikte İsrail ve Filistin, barış için bugüne kadar ellerine geçen en iyi şansı kaçırmış olacak`` dedi.

Bu arada, önceki gün düzenlenen ve 2 İsrailli askerin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı üstlenen İslami Cihad Hareketi dün AFP`nin Beyrut bürosuna gönderdiği faksta yeni tehditlerde bulundu. Faksta, ``Bu saldırı ne ilktir ne de son olacaktır. Düşman liderler, şehitlerimizin kanına karşılık büyük bir intikam alacağımızı bilmeliler. Suçlu Siyonistlere asla unutamayacakları bir ders vereceğiz. Cihadımız sürecektir, sırada intihar komandoları var`` denildi.

Mısır`da önceki gün düzenlenmesi planlanan doruğun ertelenmesinin ardından, bölge liderleri barış umutlarını ayakta tutmak için aralarındaki diplomatik trafiği arttırdı.

Barak`la Ürdün Kralı Abdullah` ın telefon görüşmesi yaptıkları bildirildi. İki liderin görüşmede Ortadoğu barış süreci ve bölgedeki son durumu ele aldıkları belirtildi. Barak`ın ayrıca Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek` le de iki kere telefonda görüştüğü bildirildi. İsrail Bölgesel İşbirliği Bakanı Şimon Peres ise önceki akşam Fas`a giderek Kral Muhammed` den barış görüşmeleri konusunda tavsiye istedi.

Filistinli üst düzey bir yetkili dün yaptığı açıklamada, Clinton`ın nihai barış anlaşması için taraflara sunduğu önerileri açıklığa kavuşturması halinde Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat` ın düzenlenecek bir barış doruğuna katılmaya hazır olduğunu bildirdi.

Önceki günkü saldırıların ardından operasyonlara ağırlık veren İsrail güvenlik güçleri, dün Batı Şeria`da 15 Filistinliyi gözaltına aldı.

Bombalı saldırıların ardından Barak dün, Batı Şeria ve Gazze Şeridi`ne giden yolların kapatılması emrini verdi. Yolların kapatılması nedeniyle bölgede İsrail güvenlik güçleriyle Filistinliler arasında çıkan çatışmalarda en az 18 kişinin yaralandığı bildirildi. Gazze Şeridi`nde ise İsrailli askerlerin bir sınır karakoluna füze fırlatmaları sonucu 1 Filistinli sınır muhafızı öldü, 2 kişi de yaralandı.

Yaş sınırı kaldırıldı:

İsrail polisi, Mescid-i Aksa`nın bulunduğu Haremüşşerif`e girişlerde İsrailli Araplara uyguladığı yaş sınırını dün günübirliğine kaldırdı. Ramazan boyunca, yalnızca 45 yaşın üstündekilere Haremüşşerif`e girme izni veriliyordu.

Polis ayrıca, 28 Eylül`de başlayan çatışmalardan beri ilk kez, Gazze ve Batı Şeria`da yaşayan bin kadar kişiye de bayram namazı kılmaları için Haremüşşerif`e giriş izni verdi. (CUMHURİYET)

Diğer Genel Haberleri