‘Orman arazisi’ 368 oyla kabul

Orman niteliğini yitirmiş arazilerin satışı ve milletvekili seçilme yaşının 25’e düşürülmesini öngören Anayasa değişikliği paketi, kabul edildi

Bigpara Haber
TBMM Genel Kurulu`nda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`in bir kez daha görüşülmek üzere Meclis`e iade ettiği, orman niteliğini yitiren arazilerin satışı ve milletvekili yaşının 25`e indirilmesine ilişkin yasa 368 oyla kabul edildi.

Anayasa değişikliğine ilişkin yasanın tümü üzerindeki oylamaya 371 milletvekili katıldı. 368 milletvekili kabul oyu verirken, 2 oy geçersiz sayıldı, bir oy da boş çıktı.

Genel Kurul`da kabul edilen Anayasa değişikliği ile Anayasa`nın 170. maddesinin kenar başlığı Orman köylüsünün korunması, desteklenmesi ve orman sınırı dışına çıkarılan yerlerin değerlendirilmesi olarak değiştirildi. Maddede, 31 Aralık 1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tamamen kaybetmiş ve orman sınırları dışına çıkartılmış yerlerin idaresi, satışı, satış esas ve usulleri, satış gelirlerinden orman köylülerinin kalkındırılmalarının desteklenmesi ile ağaçlandırma ve erozyon kontrolü amacıyla ayrılacak payın kanunla düzenlenmesi hükme bağlandı.

Anayasa değişikliğine göre milletvekili seçilme yaşı da 25`e iniyor. Anayasaya göre, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`in, bir kez daha görüşülmek üzere TBMM`ye gönderdiği, ancak değiştirilerek kabul edilen yasayı bir kez daha Meclis`e iade etme hakkı var.

Cumhurbaşkanı, Anayasa`nın öngördüğü üçte ikilik çoğunluğun oyunu alan yasası yayımlayabileceği gibi referanduma da gönderebilecek.

Anayasa`nın 175. maddesi, Anayasa değişikliklerinin nasıl gerçekleştirileceğini ve halkoyuna sunuluş biçimini düzenleyen hükümleri içeriyor.

Anayasa değişikliklerinin hangi koşullarda halkoyuna sunulacağı 175. maddede şöyle ifade ediliyor:

Cumhurbaşkanı Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları, bir daha görüşülmek üzere TBMM`ye geri gönderebilir. Meclis, geri gönderilen Kanunu, üye tamsayısının üçte iki (367) çoğunluğu ile aynen kabul ederse Cumhurbaşkanı bu Kanunu halkoyuna sunabilir.

Meclisçe üye tamsayısının beşte üçü (330) ile veya üçte ikisinden az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki Kanun Cumhurbaşkanı tarafından Meclise iade edilmediği takdirde halkoyuna sunulmak üzere Resmi Gazete`de yayımlanır.

Doğrudan veya Cumhurbaşkanının iadesi üzerine, Meclis üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu ile kabul edilen Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya gerekli görülen maddeleri Cumhurbaşkanı tarafından halkoyuna sunulabilir. Halkoylamasına sunulmayan Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya ilgili maddeler Resmi Gazete`de yayımlanır

Diğer Politika Haberleri