Orange UMTS Hizmetleri İçin Tedarikçi Seçti

Bigpara Haber
Orange şirketi, dünya çapında UMTS (Universal Mobile Telecommunications System - Evrensel Cep Telefonu İletişim Sistemi), veya üçüncü kuşak hizmetleri için radyo erişim şebekeleri kurma işini Fransa`nın Alcatel, İsveç`in Telefon Ericsson ve Finlandiya`nın Nokia şirketlerine verdi.


France Telecom`un cep telefonu birimi Orange şirketi daha şimdiden Britanya, Almanya, İtalya ve Hollanda`da UMTS lisansları kazandı. Şirket şimdi Fransa, İsveç, Portekiz, Belçika, Danimarka ve Polonya`da da teklif veriyor. Orange, Doğu Avrupa`da dahil olmak üzere bütün Avrupa ülkelerine UMTS lisansları teklif etme planları yapıyor. UMTS mevcut standarttan 40 kez daha hızlı bir bağlantı hızına sahip. Sistem cep telefonlarının bilgisayarlar gibi kullanımını, internet`e girebilmesini ve hatta video gösterimini sağlayabilecek. Hükümetler, cep telefonu teknolojisinin son aşaması olan bu sistemler için milyarlarca dolar ücret talep edebilecek.


Şirketin cep telefonu bölümü başkanı Michel Rahier`a göre, Alcatel, Orange kontratlarının 2001 - 2003 yılları arasında 1 milyar euro gelir getireceğini tahmin ediyor. Rahier Alcatel`in büyük iletişim operatörlerine UMTS tedarik etmesi çerçevesinde başka kontratlar daha imzalayacağını bildirdi. Alcatel`in tahminlerine göre şirketin UMTS altyapı piyasasındaki payı 2001 - 2005 yılları arasında 80 milyar euro`ya tırmanacak. Şirket cep telefonu satışalrının 2003 yılında üç misli artarak 60 milyon ikinci ve üçüncü kuşak cep telefonuna ulaşacağını söylüyor. 2000 yılı için hedeflenen ikinci kuşak satışları 20 milyono civarında. (FİNANSAL FORUM - THE WALL STREET JOURNAL)


Diğer Genel Haberleri