Oral, ekonomik sıkıntıları yol kazasına benzetti

Oral ``Bankacılık ve finans kesiminin risk yönetimi elastikiyetini kaybettiğini vurguladı``

Bigpara Haber
-Maliye Bakanı Oral, Ekonomik Sıkıntıları Krize Değil, Dalgalanmaya, Yol Kazasına Benzetti -Devlet Bakanı Gürel`İn Galata Bankerliği Benzetmesi Tepki Çekti -Bakan Önal, Bankacılık Ve Finans Kesiminin Risk Yönetimi Elastikiyetini Kaybettiğini Belirtti -Devlet Bakanı Toskay, Uygulanan Programın Başarısızlığı Halinde, Siyasi Riske De Dikkat Çekti

Maliye Bakanı Sümer Oral, TÜSİAD`ın bugün yapılan Yüksek İstişare Konseyi toplantısında, ekonomide yaşanan sıkıntıları yol kazası olarak nitelendirdi. Edinilen bilgiye göre, toplantının basına kapalı bölümünde, ilk olarak Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel konuştu. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) yönetiminin yüksek faize yönelik eleştirileri üzerine, Devlet Bakanı Gürel, yüksek faizden sanayi işletmelerinin de rant sağladığını belirtirken, işletmelerin faaliyet karından çok finansal kar elde ettiğine dikkati çekti. Bakan Gürel`in konuşmasında Galata bankerleri benzetmesine yer vermesinin TÜSİAD üyeleri tarafından tepkiyle karşılandığı öğrenildi. Devlet Bakanı Gürel`in sözlerine, TÜSİAD YİK Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu`nun tepki göstererek, yüksek faiz ortamından sanayicinin sorumlu olmadığını, sanayicinin parasını korumak için ortama uygun davranmak durumunda kaldığını söyledikleri belirtildi. Toplantıda daha sonra söz alan Devlet Bakanı Recep Önal, bankacılık ve finans kesiminin risk yönetimi elastikiyetini kaybettiğini vurguladı. Bankacılık sektöründe delik olduğunu ilk kendi hükümetlerinin farkettiğini ve bununla ilgili yasal düzenlemeyi gerçekleştirdiklerini kaydeden Önal, işadamlarının dışarıya çok para çıktığı yolundaki eleştirilerine de Kriz sonrası Merkez Bankası`na satılan döviz 2 milyar doları geçti. Giden para geri dönüyor karşılığını verdi.

-TEKERİ ÇUKURDAN ÇIKADIK-
Maliye Bakanı Sümer Oral da toplantıda, ekonomide yaşanan gelişmeleri değerlendirdi ve şöyle konuştu: Ben buna kriz demiyorum, bu ekonomik dalgalanmadır, yol kazasıdır. Giderken arabanın bir tekeri çukura girdi. Onu da çıkardık, yola devam ediyoruz. Bir yıl önce topladığımız 100 liralık verginin 88 lirasını faize veriyorduk. (Gelecek sene bu 52 liraya düşecek) desek inanmazdınız. Ama o noktaya geldik. Oral, programı uygulamakta kararlı olduklarını belirttiği konuşmasında, TÜSİAD yönetiminin kamudaki istihdamın fazlalığına yönelik eleştirilerini de yanıtladı. Sümer Oral, 48 katrilyon liralık bütçede 12 katrilyon lira personel ödeneği olduğunu ama 2 yıldır, kamudan emekli olanların yüzde 80`i kadar eleman alma imkanı olmasına karşın bu hakkı dahi kullanmadıklarını anlattı. TÜSİAD YİK toplantısında konuşan Devlet Bakanı Tunca Toskay da, uygulanan programın başarısız olması halinde, bunun ekonomik riskler yanında siyasi riskler de yaratacağına dikkat çekti. Toskay, popülizmin bırakılması gerektiğini vurguladı.

Diğer Ekonomi Haberleri