Öncelikli yasalar hızlandırılıyor

Bigpara Haber
Başbakan Bülent Ecevit Başkanlığında toplanan Yüksek Planlama Kurulu`nda krizin aşılmasına yönelik olarak hazırlanan yeni ekonomik program kapsamında çıkarılması gereken öncelikli yasa tasarılarının en geç bu hafta sonuna kadar hazırlıkları tamamlanarak Başbakanlığa ulaştırılması kararlaştırıldı. Toplantıda Devlet bakanı Kemal Derviş`in sürdürdüğü yurt dışı temaslar sonucunda yeni programa dış desteğin sağlanacağı kanaati oluştuğu açıklandı.

Yüksek Planlama Kurulu`nun cuma günü yaklaşık üç buçuk saat süren toplantısından sonra yapılan yazılı açıklamada, görüşülen konular ve alınan kararlar hakkında bilgi verildi. YPK açıklamasında, kamu ve Fon bankalarının yeniden yapılandırılması programı çerçevesinde bütçe yasasında yapılacak değişikliğe ilişkin tasarının TBMM`ye, üç kamu bankasının yeniden yapılandırılmasına ilişkin kararnamenin de Cumhurbaşkanlığı`na sunulduğu anımsatıldı. Ziraat Bankası`nın 3 Nisan, Halk Bankası`nın 14 Nisan, Emlak Bankası`nın da 16 Nisan`da olağanüstü genel kurulu yapmasının kararlaştırıldığı bildirildi.

Öncelikli yasalar bir haftada hazır olacak
Açıklamada, Diğer yasal düzenlemelerin durumu değerlendirilmiş bu yasalarla ilgili bakanlık hazırlıklarının tamamlanma aşamasına gelindiği görülmüş ve bu tasarıların en geç önümüzdeki (bu) hafta sonuna kadar Başbakanlığa intikal ettirilmesine karar verilmiştir denildi.

YPK açıklamasına göre toplantıda kamu ve Fon bankalarının gecelik borçlanma gereksinimlerini azaltma programı çerçevesinde Merkez Bankası tarafından sürdürülen likidite uygulamaları değerlendirildi. Dalgalı döviz kuru rejiminde döviz piyasalarına ve döviz kurlarına ilişkin gelişme ve operasyonlar konusunda bilgi alındı.

Şubat ayında mali sektörde yaşanan dalgalanmalar sonucunda bankacılık sisteminde oluşan olumsuz etkilerin giderilmesi ve sistemin rehabilite edilmesi amacına yönelik olarak alınan önlemler üzerinde duruldu.

Programa dış destek gelecek
Açıklamada devlet bakanı Devriş`in hazırlanan yeni ekonomik porgrama ilişkin olarak bir süredir yurt dışında sürdürdüğü temaslar hakkında kurula bilgi verdiği ve hazırlanmakta olan, Güçlü programla dış desteğin sağlanacağı kanaatine varıldığı bildirildi. Açıklamaya göre toplantıda programın her aşamasında sosyal kesimlere danışılması kararlılığı kapsamında ekonomik ve sosyal konseyde ele alınacak konular üzerinde duruldu.

Program nisan ayında açıklanacak
Piyasalardaki son gelişmeler ve kamu ve fon bankalarıyla ilgili önlemlerin ulaştığı aşamalar çerçevesinde makro ekonomik büyüklüklerle ilgili olası gelişme trendleri ele alındı. Sosyal kesimlerle yapılacak temasların sonunda çıkacak sonuçların da değerlendirilmesinden sonra programın ayrıntılı büyüklüklerinin Nisan ayı içinde açıklanması öngörüldü. Önümüzdeki dönemde, program uygulamasının devamlı ve kısa aralıklarla gözden geçirilmesi, gerekli önlemlerin zamanında ve eşgüdümlü biçimde alınması, gelişmelerin iç ve dış kamuoyuna düzenli olarak ulaşması kararlaştırıldı.

Diğer Politika Haberleri