Önal: Petrol Ve Petrol Arama Faaliyetleri Fonu Bütçe de Yer Almaktadır

Bigpara Haber
Devlet Bakanı Önal: Petrol Arama Ve Petrolle İlgili Faaliyetleri Düzenleme Fonu Hazine Bütçesi İçinde Yer Almaktadır -Sayıştay 5. Dairesi`Nin İlamında İddia Edildiği Üzere Ödemelerin Yasal Dayanağı Olmadığının Kabulü Hukuken Mümkün Değildir


ANKARA (A.A) - 20.12.2000 - Devlet Bakanı Recep Önal, petrol arama ve petrolle ilgili faaliyetlerin düzenlenmesine ilişkin fonun Hazine bütçesi içinde yer aldığını belirterek, Sayıştay 5. Dairesi`nin Yapılan ödemelerin yasal dayanağı olmadığı kararının hukuken kabul edilemeyeceğini söyledi. Önal, gelir bütçesi üzerindeki görüşmeler sırasında, kendisine yöneltilen bir soruyu yanıtlarken, Sayıştay 5. Dairesi`nin, 45 yıllık uygulamanın yanlış olduğu ileri sürülerek 1995, 1996 ve 1997 yıllarına ilişkin toplam 8,9 trilyon liralık kur farkı ödemelerinin, faizleriyle birlikte tahakkuk memurları ve saymanlardan tazminen tahsiline karar verdiğini kaydetti. Petrol Kanunu`nda, petrol şirketlerinin sermaye transferlerinde ithal tarihindeki cari resmi kurun esas alınmasına hükmedildiğini anlatan Önal, üç yıllık bütçe kanunlarında, oluşacak kur farklarının bütçeye konacak ödenekle karşılanmasının öngördüğünü ve bunun devlet tarafından ödeneceğine ilişkin hükümler olduğunu söyledi. Önal, Petrol arama ve petrolle ilgili faaliyetleri düzenleyen fonun kurulmasına ilişkin karara göre Hazine Müsteşarlığı`nın bağlı olduğu bakanın fonda biriken tutarların Petrol Kanunu`nda öngörülen kur farkı ödemelerinde kullandırmaya yetkili olduğu hükme bağlanmıştır dedi.


KANUN METNİNİN FARKLI YORUMU

Hazine ve Dış Ticaret müsteşarlıklarının kuruluş kanununlarında hem petrol kur farkı hem de petrol arama ve petrolle ilgili faaliyetleri düzenleme fonunun Hazine bütçesi içinde yer aldığını anlatan Önal, şöyle konuştu: Kanun ve kararların amir hükümleriyle 1995 yılına kadar 45 yıldır yapılan kur farkı ödemelerinin Sayıştay tarafından onaylandığı dikkate alınarak; Sayıştay 5. Dairesi`nin ilamlarında iddia edildiği üzere, sadece gerekçesine dayanarak bu ödemelerin yasal dayanağının olmadığının kabulü hukuken mümkün değildir. Ayrıca, senelerdir uygulanmakta olan bir sisteme sonradan getirilen yorum ve düzenlemelerin petrol ve diğer sektörlerde yatırım yapmayı düşünen yabancı sermayeyi caydırdığı, yatırımlarını askıya almaya yönelttiği de bir gerçektir. Bu itibarla konu kanun metninin farklı yorumlanışı olarak ele alınmamalı, yaratması muhtemel birçok hukuki ihtilaf ve makro ekonomik politikalarına olumsuz etkileri gibi sakıncaları da dikkate alınarak değerlendirilmelidir.

Diğer Ekonomi Haberleri