Önal`ın Sürpriz Çıkışı Telekom`a Damgasını Vurdu

Bigpara Haber
Türk Telekom`un hisselerinin yüzde 29`unun blok satışına ilişkin alınan `ilke` kararına, dünyanın üç ayrı noktasında bulundukları sırada Önal`ın Prag`da Yalova ve Öksüz`den habersiz yaptığı sürpriz çıkışın yarattığı `fiili` durum damgasını vurdu.

Yabancı yatırımcıların, daha yüksek hisse ve yönetimde daha çok söz hakkı istemeleri nedeniyle ilk ihalesi başarısızlıkla sonuçlanan Türk Telekom`un, satılacak hisse oranını belirlemek üzere Ulaştırma bakanı Enis Öksüz, Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanı Yüksel Yalova ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal`dan oluşan bir komisyon oluşturuldu. Komisyonun oluşmasına paralel olarak Telekom ihale Komisyonu`ndan da köklü bir değişiklik yapılarak, komisyon başkanlığına Hakkı Sürel`in yerine Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar getirildi.

Yalova ve Bayar, blok satışa konu olacak hisse oranının halka arzı ortadan kaldıracak biçimdeyüzde 34`e çıkarılması ve yönetimde danışman firmanın önerisi doğrultusunda etkin haklar verilmesi için bastırdı.

Ulaştırma Bakanlığı ve Türk telekom yönetimi ise, ikili bir formül ortaya attı. Bu grup, `Blok satış yüzde 24, halka arz yüzde 10`da ya da `blok satış yüzde 29, halka arz yüzde 5` biçiminde formüle edilen öneriyi gündeme getirdi. Ayrıca, yabancıların yönetime katılımının, ortaklık payıyla eşit düzeyde olması gerektiğini vurguladılar.

Önal`ın sürpriz açıklaması

Olasılıkların tartışıldığı; ancak sonuca bağlanmadığı günlerde Ulaştırma bakanı Enis Öksüz, Hindistan`a gitti. Ekonomiden Sorumlu Bakan Recep Önal ise IMF ve Dünya Bankası toplantıısna katılmak üzere Prag`a gitti. Yalova ise Türkiye`de kaldı.

Satışla ilgili üç bakanın dünyanın ayrı ayrı üç noktasında bulundukları sırada Önal`ın, Prag`dan Telekom`un yüzde 29`unun satılacağını duyurması, yatırımcılar kadar Öksüz ve Yalova için de sürpriz oldu. Aynı günlerde Prag`da bulunan Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar ise Önal`ın bu açıklaması üzerine blok satışa konu olacak hissenin yüzde 34 olması gerektiği konusundaki görüşünü işlemeye devam etti. Önal`ın iki bakandan habersiz yaptığı sürpriz açıklama, Türk Telekom`un satışa çıkarılacak oranını da belirledi. Böylece, Önal`ın yarattığı `fiili` durum sonucunda, `yüzde 24 blok satış, yüzde 10 halka arz` ya da `yüzde 29 blok satış, yüzde 5 halka arz` ikili formüllerini gündeme getiren Ulaştırma Bakanlığı iki raundun galibi oldu. (ANKA)

Diğer Teknoloji Haberleri