OECD`den Türkiye`ye Yüksek Not

Bigpara Haber


Türkiye, ekonomide gerçekleştirdiği yüksek mali uyum performansı ile OECD tarihine geçiyor. OECD yetkilileri Türk bürokratlara, hiç bir üye ülkede bu kadar kısa sürede bu kadar yüksek faiz dışı fazla performansının kaydedilmediğini bildirdiler. Paris`te geçen hafta düzenlenen OECD`nin Türkiye Ülke Raporu hazırlığının yapıldığı toplantıda, Türk ekonomisindeki gelişmelerden özgüyle bahsedildi. OECD`nin yıl sonuna doğru çıkacak raporunda, Türkiye`de mali disiplinin artık sağlandığı vurgulanacak.

FF`nin edindiği bilgiye göre ekonomik birimlerden 17 bürokratın katıldığı Türk heyeti, OECD uzmanlarıyla Paris`te 4 gün süren bir ziyaret kapsamında toplantılar yaptı. DPT Yıllık Programlar ve Konjonktür Değerlendirme Genel Müdürü Cavit Dağdaş`ın başkanlık ettiği heyette, Merkez Bankası Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürü Zafer Yükseler`in yanı sıra Hazine, ÖİB ve BDDK başta olmak üzere ekonomik birimlerden temsilciler yer aldı. Toplantılar sırasında yapılan görüş alışverişiyle, daha önce OECD uzmanlarınca hazırlanan türkiye`ye ilişkin Ülke Raporu taslağına nihai şekil verildi. Rapor bu yıl sonuna kadar yayınlanacak.

2001 hedefleri anlatıldı

Bürokratlar, 2000`de faizlerin hızlı düşmesiyle talepte bir canlanma olduğuun, ayrıca petrol fiyatındaki artışın ödemeler dengesine 3 milyar dolar ilave yük getirdiğini, Euro`daki düşüşle birlikte de toplam dış faktörlerin ödemeler dengesine ek yükünün 4 milyar dolara çıktığını anlattılar. Toplam kamu kesiminin faiz dışı borçlanma gereğinde 2000 yılına 7 puanlık mali uyum gerçekleşeceğini, buna 2001`de 2 puan daha ilave edileceğini anlatan bürokratlar, ayrıca faiz düşüşünün içeride finansman maliyetlerini azalttığını kaydettiler. Bürokratlar, daha önceki raporlarında Bekle-gör politikası izleyen OECD`nin tavrının değiştiğine dikkat çektiler. Görüşmelerin ardından OECD yetkilileri Türkiye`de mali disiplinin büyük ölçüde sağlandığına ikna olarak, Türkiye önemli işler yapıyor yorumunda bulundular. (FİNANSAL FORUM)

Diğer Ekonomi Haberleri