Ödeyemiyorlar ama harcıyorlar!

Bigpara Haber
ATO`nun anketine göre kredi kartı kullananların yüzde 43`ü ödeme güçlüğü çekiyor. Kart sahiplerinin yüzde 50.9`u borçlarının sadece asgari ödemesini yapabiliyor


Ankara Ticaret Odası`nın (ATO) Ankara`daki çeşitli merkezlerde bin 876 denek üzerinde 1-5 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirdiği Kredi Kartları Yakın Planda Anketi sonuçları kredi kartı kullananların yüzde 43`ünün ödeme güçlüğü çektiğini ortaya çıkardı. Anket, kredi kartı kullanıcılarına ilişkin ilginç gerçekleri de gözler önüne serdi. Anket sonuçlarını değerlendiren ATO Başkanı Sinan Aygün, Meclis`teki tüketici yasasının bir an önce çıkmasını istedi.

Ankete katılanların yüzde 71`i kredi kartı kullanırken, yüzde 54.4`ü bir, yüzde 33.6`sı da birden fazla kart taşıyor. Ankete katılan tüketicilerin yüzde 38`i kredi kartını yalnızca zorunlu gıda harcamaları için kullandıklarını bildirdi. İşte anketten çarpıcı sonuçlar

* Kredi kartı kullananların yüzde 43.1`i her ay ödeme güçlü çekerken, yüzde 36.3`ü ise yılda birkaç kez ödemede zorlanıyor.

* Borcunu bir kez ödemeyerek temerrüde düşen tüketicilerin oranı yüzde 55 olarak saptanırken, birden fazla temerrüde düşenlerin oranı yüzde 25`i buluyor. Hiç temerrüde düşmeyenlerin oranı ise yalnızca yüzde 20.

* Ankete katılanların yüzde 50.9`u kredi kartlarının asgari ödemesini yaptıklarını belirtirken, ödemelerini son ödeme tarihinde yapanların oranı yüzde 63`ü buluyor.

FAİZİ BİLMİYORLAR
* Hesap kesim tarihi ile son ödeme tarihi arasında borcunuzun tamamına faiz uygulandığını biliyor musunuz? sorusuna, ankete katılanların yüzde 73.7`si hayır yanıtı verirken, tüketicilerin yüzde 45.2`si de hiç temerrüt faizi uygulanmamasını, cari faiz oranının uygulanmasını istedi.

* Ankete katılanların yüzde 100`ü kredi kartı alırken yaptıkları sözleşmenin bir örneğinin kendilerine verilmediğini bildirirken, yüzde 78.8`i de imzaladıkları sözleşmeyi okumadıklarını ve üstelendikleri yükümlülüklerden haberdar olmadıklarını ifade etti.

* Tüketicilerin yüzde 46.5`i bankanın gönderdiği hesap özetlerini incelemiyor. Hesap ekstrelerini sıklıkla kontrol edenlerin oranı yüzde 30, düzenli olarak kontrol edenler oranı ise yüzde 23.5.

* Kart kullanıcılarının yüzde 64.8`i bilinçli alışveriş ve harcama yapan tüketici olduklarına inanmıyor. Yine kart kullananların yüzde 73.4`ü kredi kartı kullanarak yaptıkları harcamaları nakit olarak rahatlıkla gerçekleştiremiyor.

Diğer Genel Haberleri