Obama G20’de taviz vermedi

Merkez Bankası FED’in 600 milyar dolarlık tahvil alımı programı ve dolarda buna bağlı olarak hızlanan değer kaybı herkesin ortak şikâyetiydi

Bigpara Haber

Dünyanın önde gelen 20 ekonomisinin liderlerinin Güney Kore’deki toplantısı beklendiği gibi kur savaşları ve ABD’nin düşük dolar politikasına yönelik eleştiri bombardımanıyla başladı

Merkez Bankası FED’in 600 milyar dolarlık tahvil alımı programı ve dolarda buna bağlı olarak hızlanan değer kaybı herkesin ortak şikâyetiydi.

ABD Başkanı Barack Obama ise geri adım atmayarak FED’in gevşek para politikasına yönelik eleştirileri reddetti. Obama, “Borç ve açıklarımızı çözmek için yapabileceğimiz en önemli şey, büyümektir. G20 üyeleri bunu anladı” dedi.

Çevre ve sosyal sorunlara dikkat

G-20 Zirvesi’nde “Müşterek Sosyal Sorumluluklar” konulu toplantıya başkanlık eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Yeni küresel krizler yaşamamak, için küresel krizin verdiği mesajı mutlaka iyi okumak zorundayız” dedi. Erdoğan, “Artık  sosyal ve çevresel sorunlara daha fazla mesai ayırmamız gerektiği ortaya çıkmıştır” diye konuştu.

Bildiride kura vurgu

G20 liderleri bugün sona erecek toplantıda ortak bir bildiriye imza atacak. Ancak, sonuç bildirisinde çok somut ifadelerin yer alması beklenmiyor.

Kanada Başbakanı Stephen Harber, “Küresel ekonomideki dengesizlikler çözüm bulunması gereken bir konu. Bu çözümler bu toplantıda bulunabilir mi? Çok emin değilim. Ama önemli konularda daha dürüst tartışmalar yapıyoruz ve bunların çözülmesi şart” dedi.

Sonuç bildirisinde liderlerin para birimlerinin değerini rekabet avantajı sağlamak için düşürmeyeceğine ilişkin bir ifadenin yer alması bekleniyor

Diğer Genel Haberleri