Not dopingi

Bigpara Haber
Ekonomik programın küçük sapmalarla da olsa yolunda ilerlemesi ve bankaların arka arkaya toplam 1 milyar 350 milyon doları bulan sendikasyon kredilerinden sonra Standard and Poor`s (S&P) da, Türkiye`nin kredi notunu yükseltti

Garanti, Eximbank, Akbank ve Koçbank`tan sonra İş Bankası`nın da yurtdışı piyasalardan sağladığı sendikasyon kredileriyle sevinen piyasalar, uluslararası kredi derecelendirme (reyting) kuruluşu Standard and Poor`s`tan (S&P) gelen Türkiye`nin kredi notunu yükseltme haberiyle bir kez daha moral buldu. Bir bankacı, `Not artırımı beklenen bir gelişme değildi, fakat olumlu olan havayı destekledi. Ancak işlem aralığında önemli bir değişiklik olmadı` dedi. S&P`den yapılan açıklamada, Türkiye`nin ülke kredi notunun B-`den B`ye çıkarıldığı bildirildi. Türkiye`nin ülke görünümü ise durağan olarak teyit edildi. Açıklamada not yükseltilmesinin `Yeni hükümetin, bazı gecikmeler ve aksamalar olmakla birlikte, IMF destekli ekonomik programı uygulamada gösterdiği ilerlemeyi yansıttığı` belirtildi.

Yüksek faiz kriz habercisi

S&P kredi analisti Ala`a Al-Yusuf `Mali ayarlamalar ve reel faizlerin düşmesine bağlı olarak kamu borç yükünün azalmaya devam ettiği, bu durumun Türk Lirası`na olan güveni artırdığı gibi, kambiyo kurları ve döviz rezervlerinin güçlenmesine yardımcı olduğunu` bildirdi.

Yaklaşan yerel seçimlere rağmen hükümetin mali uyum programından ödün vermemesi halinde Türkiye`nin kredi notunun daha da yükseltilmesi ihtimalinin güçleneceğini kaydeden Al-Yusuf, ekonomik programın başarısı için reel faiz hadlerinin düşmesinin büyük önem taşıdığını belirterek, `Kredi notlarını zorlayan diğer bir unsur devlet kağıtları üzerindeki yüzde 20 civarında bulunan yüksek reel faizler. Reel faizler yakın bir gelecekte düşmeye başlamazsa program tehlikeye düşebilir. Bu da yeni bir mali kriz riskini gündeme getirerek notlarda düşüş baskısı yaratır` dedi.

Bankalar da sınıfı geçti

S&P ayrıca Ziraat Bankası ve İş Bankası`nın kredi notlarının `B` eksiden `B`ye yükseltildiğini belirtirken görünüm durağan olarak belirlendi. Eximbank`ın döviz kredi notu `B`ye çıkarıldı. Açıklamada, Doğuş Holding, Garanti Bankası ve Garanti Finansal Kiralama`nın (Leasing) görünümünün negatiften durağana çevrildiği ve kredi notlarının teyit edildiği kaydedildi. İstanbul Belediyesi`nin kredi notu ise `B` eksiden `B`ye yükseltilirken, görünümü durağan olarak belirlendi. Akbank, Yapı ve Kredi Bankası ile Vakıflar Bankası`nın kamusal enformasyon (pi) notları B-pi`den, Bpi`ye yükseltilirken, Türkiye Halk Bankası`nın CCCpi olan kamusal enformasyon notu da Bpi`ye çıkarıldı.

Enflasyon % 28 olur

S&P kredi analisti Ala`a Al-Yusuf, ekonomideki diğer riskleri de şöyle sıraladı: `Türkiye`nin yüksek kamu borcu ve sınırlı olan mali esnekliği kredi notlarının belirlenmesinde en önemli unsurları oluşturuyor. Net kamu borcunun daha da düşeceği öngörülmekle birlikte, 2003 ve 2004 yıllarının sonunda GSYİH`nin yüzde 70`inin hemen üzerinde kalacak. Buna bağlı olarak hükümetin, toplam kamuda GSMH`nın yüzde 6.5`i olarak hedeflenen faiz dışı fazla hedefine ulaşmak için çabalarını sürdürmesi ve reel faizlerin düşmeye devam etmesi gerekiyor. 2003 ve 2004 yıllarına ilişkin faiz dışı fazla hedeflerine, GSMH`nın yüzde 0.5`i civarında bir sapmayla ulaşamayacağını ancak diğer alanlarda, piyasalardaki olumlu eğilimin devamını sağlayacak yeterli ilerlemeyi kaydedeceğini bekliyor. TÜFE enflasyonunu 2003 yılında ortalama yüzde 28, 2004`te de ortalama yüzde 24 olarak tahmin ediyoruz.`


Diğer Genel Haberleri