Nokia, Ericsson`ı Cepte Solladı

Bigpara Haber
Nordik bölgede, Bothnia Körfezi`nin ayırdığı iki cep telefonu üreticisi bu hafta bir başka unsur tarafından daha da derin bir başka ayrıma uğradı. Bu ayrımın adı piyasa değeri.


Finlandiyalı Nokia`nın değeri perşembe günü açıkladığı rapordan sonra 47 milyar euro arttı. Rakibi Ericsson ise 15 milyar euro kayba uğradı. İki şirket arasındaki değer farkı perşembe sabahı 40 milyar euro`dan, şimdi, 102 milyar euroya çıktı.
Aradaki farkın nedeni söylenti veya birleşme spekülasyonu değil, ama şirketlerin performansları arasındaki farktan kaynaklanan katı gerçekler. Bu piyasada Nokia dünyanın en büyük cep telefonu üreticisi ve Ericsson üçüncü. Perşembe günü Nokia beklenenden daha yüksek kar bir raporu verdi ve piyasa payını artırdı. Cuma günü Ericsson 16 milyar İsveç kronu gibi muazzam bir zarar uyarısında bulundu.


Ericsson, üçüncü çeyrek raporunu ilan eden ilk şirket olacaktı, ancak çarşamba gecesi bir açıklama yapan Nokia, raporunu 1 hafta önce ilan edeceğini duyurdu. Bunun nedeni piyasadaki gerginliği azaltmaktı. Her iki şirketin hisseleri de geçen haftalarda baskı altında kaldı. Bu durumun nedeni telekom ve enformasyon teknolojsi alanlarındaki genel rahatsızlıktı. Ayrıca cep telefonu satışları da Avrupa çapında bir gerileme içine giriyordu. Finlandiyalı bir analist şöyle diyor: Nokia piyasadaki huzursuzluğa son verdi. Düşünün; Ericsson`ın raporundan sonra Nokia`nın raporunun açıklanması için 1 hafta beklemek zorunda kalsalardı, yatırımcılara ne olurdu?


Cep telefonu satışlarının gücü ve dördüncü çeyrekte beklenen canlılık Nokia hisselerini perşembe günü yüzde 25 yukarı itti. Ericsson da bu trendden yararlandı ve hisseleri yüzde 9.5 oranında arttı. Ancak Ericsson`ın kazanımları fazla sürmedi ve Cuma günü yayınlanan raporundan sonra yüzde 27 düştü. Kapanış sırasında düşüş yüzde 16 düzeyinde kaldı. Ericsson`ın 2001 yılının ikinci yarısına kadar kar tahmininde bulunamamasıyla birlikte, şirketin geleceği cep telefonu altyapı şebekelerinin durumuna bağlandı. Bu alanda Ericsson dünyanın en büyük tedarikçisi. Şebeke altyapı sağlama işinde göstereceği herhangi bir zafiyet piyasalar tarafından keskin bir biçimde cezalandırılabilecek. (FİNANSAL FORUM - FİNANCİAL TİMES)


Diğer Teknoloji Haberleri