Nikkei`de tarihi çıkış

Yüzde 7.49 oranında artan endeks 13,103.94. puana ulaşarak 26 Şubat`tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı

Bigpara Haber
Sabah saatlerine ABD`deki faiz indiriminin yarattığı endişe ile başlayan Nikkei Endeksi hükümetin hisse alımı yaparak borsayı desteklediği yönündeki haberlerinin yayılmasının ardından tarihinin yedinci büyük çıkışına imza attı. Yüzde 7.49 oranında artan endeks 13,103.94. puana ulaşarak 26 Şubat`tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. ABD borsalarında yaşanan düşüşün ardından güne tedirgin başlayan borsada Japon Merkez Bankası`nın almış olduğu sıfır faiz politikasına geri dönüş kararı olumlu bir hava yarattı. Merkez Bankası`nın bu girişimi Japon Hükümeti`nin krizin aşılması yolunda attığı olumlu bir adım olarak algılanırken, hükümetin hisse alımına geçtiği haberi ise borsayı adeta fişekledi. Haftaya yüzde 0.34 oranında düşüşle başlayan Nikkei Endeksi salı günü ise tatil nedeniyle işlem görmedi.

Yen`e de yaradı
Geçtiğimiz hafta son 16 yıl içerisindeki en düşük seviyelerine düşen endeksin bir anda büyük bir çıkış gerçekleştirmesi ülke para birimine de olumlu yönde yansıdı. Yen dolar karşısında tırmanışa geçerek 121 seviyelerini gördü. Merkez bankasının para politikasını gevşetmesi, batık krediler nedeniyle zor durumdaki bankacılık sektörünü canlandırabileceği yönündeki olumlu beklentiler endeksin artışında rol oynadı.

Bankalara umut ışığı
Pazartesi günü Japon Merkez Bankası`nın para politikasını yeniden ağustos ayından önceki şekline çevirme kararı alması ticari bankalar açısından avantaj olarak yorumlandı. Nitekim bu karar ticari bankaların merkez bankasındaki mevduat hesaplarını yükseltti. Dünyanın en büyük bankası olan Mizuho Holdings hisseleri kararın etkisiyle yüzde 10`un üzerinde prim yaptı. BOJ`un bu girişiminin 40 ila 80 trilyon yen arasında tahmin edilen bankaların batık kredilerinin temizlenmesi yolunda atılmış önemli adım olduğuna işaret eden uzmanlar artık topun hükümetin elinde olduğunu kaydettiler.

FED`in hayal kırıklığı
ABD Merkez Bankası`nın faiz oranlarını beklenin altında yarım puan indirmesi ABD piyasalarında olumsuz bir hava yarattı. Nasdaq endeksi salı gününü 93.74 puan düşüşle 1,857.44 seviyesinde kaparken, Dow Jones Endeksi ise 238.35 puan düşüşle 9,720.76`ya indi. ABD`de yaşanan bu gelişmeler dün Asya borsalarına da sabah saatlerinde olumsuz yönde yansıdı. Seans açılışlarında düşen Asya borsaları Tokyo`da yaşanan rekor artışın etkisiyle yeniden tırmanışa geçti.

Faiz oranlarındaki değişimlere hassa olan Hong Kong Borsası`nda Hang Seng Endeksi`nin FED`in kararına sabah saatlerinde yüzde 2.03`lük düşüşle tepki vermesinin ardından, Nikkei`de yaşanan artışın etkisiyle günü yüzde 0.52`lik düşüşle 13,154.44 puandan kapattı. Singapur`da ise sabah saatlerinde yüzde 2`nin üzerinde düşen Straits Times Endeksi günü yüzde 0.21`lik artışla noktaladı. Sabah saatlerinde son 23 ay içerisindeki en düşük seviyesine gerileyen Kuala Lumpur Borsası ise günü yüzde 2.55`lik artışla 673.24 puandan kapattı. Güney Kore, Çin ve Endonezya Borsaları da dün günü artışla kapattılar. Avrupa borsalarında ise Ericsson, Nokia ve British Telecom hisseleri önderliğinde düşüşler gözlendi.

Nikkei`nin rekorları
Dünkü kapanışında yüzde 7.49 oranında artan Nikkei Endeksi tarihindeki yedinci büyük çıkışını gerçekleştirmiş oldu. Endeks tarihinin en hızlı çıkışını yüzde 13.24 ile 2 Ekim 1990 yılında o dönemin maliye bakanı Ryutaro Hashimoto`nun cesaret verici sözlerinin ardından gerçekleştirmişti. Endeksin ikinci en büyük çıkışı ise oluşturulmaya başladığı tarihten 7 ay sonra 15 Aralık 1949`da gerçekleşmiş ve Nikkei Endeksi yüzde 11.29 oranında artmıştı. 1932 yılında ilk olarak oluşturulan endeks, tarihinin en yüksek seviyedeki kapanışını ise 29 Aralık 1989`da 38,915.87 puana ulaşarak gerçekleştirmişti.

Diğer Genel Haberleri