New York Times`dan, Türkiye`de Mali Kriz İddiası

Bigpara Haber
NEW YORK (A.A) - 05.12.2000 - Ender Ülgen -ABD`nin etkin gazetelerinden New York Times (NYT), Türkiye`de hızla düşen hisse senetleri, roket hızıyla yükselen gecelik faiz hadleri ve sokaklarda gösteri yapan devlet memurlarının, mali kriz başlangıcının göstergesi olduğunu öne sürdü. Gazete Hükümetinmücadele ettiği bu krizin siyasal etkileri olabileceğinide iddia etti. Douglas Frantz imzasıyla yayınladığı yazıda, Hazine yetkililerinin IMF görevlileriyle, krizi önleyecek acil kredi şartlarını görüştüklerini bildiren gazete, Bankacılık sektörü reformu ve özelleştirme gibi uzun vadeli yapısal çözümlerin gerçekleştirilmesinin daha zor göründüğünü vurguladı. Bayındır Securities adlı kuruluş yetkililerinden Burak Akbulut gazeteye yaptığı açıklamada, Olay kısa dönemli nakit sıkıntısı olarak başladı ve hükümetin, ülkenin ekonomik yapısıyla ilgili reformları yapamayacağına olan inanca yönelik bir krize dönüştü diye konuştu. NYT, Türk hazine yetkilileri temel ekonomik planda değişikliğe gerek yok derlerken, Washington`daki IMF yetkililerinin Türkiye`nin, ekonomisini ve bankacılık sistemini güçlendirecek adımlar atmasının yararları üzerinde durduklarını ifade etti. İMKB`de hisse senetlerinin son 2 hafta içinde, bir yıl önceye göre değerlerinden yüzde 43 kaybettiklerine değinen gazete, kaybın dolar olarak yüzde 60`ı bulduğunu vurguladı.


IMF KREDİSİ GÖRÜŞMELER BİTTİKTEN SONRA;

Gazete haberlerinde IMF`nin 4 milyar dolarlık kredinin 2 milyarını hemen vereceği bildirilmesine rağmen Washington`dan New York Times`a telefonla bilgi veren Constance Lotze adlı IMF yetkilisi, Türk yetkililerle yürütülen müzakereler sonuçlanmadan herhangi bir karar alınmasının beklenmediğini ve bunun da en az 10 gün süreceğini söyledi. Lotze, IMF yönetim kurulunun, 21 Aralık tarihindeki toplantısından önce, başka para verilmesi konusunda karar alacağını sanmadığını da sözlerine ekledi.


ZİNCİRLEME ETKİ;

Amerikan gazetesi, Hükümetin geçen ay ilk kez enflasyonu yüzde 50`nin altına düşürmeyi başardığını, ancak bunun, kamu harcamalarının kısılması yoluyla yapıldığını; bunun ise hükümetin bankalardan daha az borç alması demek olduğunu, bu durumda ise bankaların karlılığının düştüğü ve sektörün sorunlarla karşılaştığını yazdı. Kamu harcamalarındaki kısmanın devlet memurlarının maaşlarının enflasyonun gerisinde kalmasına neden olduğunu da savunan gazete, memurlara önerilen yüzde 10`luk zammın geçen cuma günü bir günlük gösterilere dönüştüğünü hatırlattı.

Diğer Genel Haberleri