Neden hala hisse senedi alıyoruz?

İngiltere`de olduğu gibi bir bankanın tipik bir şekilde ulusallaştırılabildiği değişken piyasalarda itimat edebileceğimiz birkaç tane önemli nokta var

Bigpara Haber

İngiltere`de olduğu gibi bir bankanın tipik bir şekilde  ulusallaştırılabildiği değişken piyasalarda, itimat edebileceğimiz birkaç tane önemli nokta vardır.



Derleyen Tolgahan KAMİLOĞLU
 
Barclays`in İngiltere borsasının ve hisselerinin performansını incelediği rapor da aslında aynı mesajı veriyor. Fakat aynı zamanda ciddi bir de uyarı taşıyor.

Tarih boyunca yatırımcıların en büyük düşmanı hep enflasyon oldu. 1899 ve 1985 yılları arasında İngiltere özsermayesi, ABD`deki perakende fiyatlarıyla kıyaslandığında negatif bir tablo ortaya çıkıyor. 2007 itibariyle 1899 yılından beri İngiltere`deki varlıklarda geri dünüşüm yüzde 109 seviyesinde gerçekleşti.

Aslında son yirmi yılda gerçekleşen değişim borsanın performansı değil, enflasyonun gidişatıydı.

Barclay bu noktada şunu söylüyor: Artık bu konuda sona yaklaşıyoruz. Dört yıllık yuvarlak ortalamaları aldığımızda, Atlantik`in her iki tarafında son ekonomik genişleme sürecinde enflasyonun yüzde 1`den daha fazla arttığını söyleyebiliriz. Bu da 1980`lerin başından beri ilk defa meydana geliyor.

Bu durum aslında global anlamda dünyanın genel gidişatına ve gelişimine uygun bir gidişat izliyor diyebiliriz. Çin ve diğer gelişmekte olan piyasalarda talebin sürekli artışı ve kaynakların sınırlı olması doğal olarak enflasyona davetiye çıkarıyor.

Enflasyon felaketinin günümüzde tekrar geri gelmesiyle birlikte kuralları belirleyenler artık son yirmi yıldır uyguladıkları davranışları uygulamaycaklar. Bu da içinde bulunduğumuz kredi krizinin yeni bir döngü içine giremeyeceğini gösteriyor. Çin`deki enflasyon seviyesinin global enflasyon üzerinde oldukça etkili olacağı da bir gerçek.  

Diğer Genel Haberleri