Naylon faturaya müşavir takibi

Bigpara Haber
Maliye, 3 bin yeminli mali müşavire, onayladıkları hesap ve işlemlere doğrudan veya silsile yoluyla taraf olan mükelleflerin hesaplarını da inceleme yetkisi verdi.

Maliye Bakanlığı, boyutları ve büyüklüğü kestirilemeyen naylon fatura ve haksız KDV iadeleriyle ilgili olarak, sayıları 3 bin kişiyi geçen yeminli mali müşavirleri devreye soktu. Müşavirler, tasdik ettikleri hesap ve işlemlere doğrudan veya silsile yoluyla taraf olan mükelleflerin hesapları üzerinde `karşıt inceleme` yapmakla yükümlü olacaklar. Böylece KDV iadesi dolayısıyla iade talebinde bulunan mükellefin hesaplarını onaylayacak olan müşavir, bu mükellefe mal veya hizmet satan başka mükelleflerin hesaplarını inceleyebilecek.

Yine benzer şekilde bir mükellefin hesaplarına `tam tasdik` verecek olan müşavir, gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinde yer alan matrah ve vergiye ilişkin tutarların doğruluğunu saptamak için karşıt incelemeye başvurabilecek. Ancak müşavirler, işletmenin her alışverişini karşıt incelemeye tabi tutmayacaklar. KDV hariç tutarı 2 milyar lirayı aşmayan belgeler için karşıt inceleme yapılması zorunlu olmayacak. Ancak 1 aylık dönemde bir mükelleften alınan mal ve hizmetlerin tutarı 6 milyarı aştığı takdirde, o mükellef nezdinde karşıt inceleme yapılması zorunlu olacak.

İnceleme, ne kadar derinleştirilecek?

Maliye Bakanlığı`nca uygulamaya konan tebliğe göre yeminli mali müşavir, karşıt inceleme yapmak için defter ve belgelerin ibrazını bir yazıyla isteyecek. Bu yazıda defter ve belgelerin tetkik edilmesini gerektiren gerekçelere ve karşıt incelemenin kapsamına açık bir şekilde yer verilecek. İlgili mükellef, yazı kendisine ulaştıktan sonra 15 gün içinde bu belgeleri ibraz edecek. İnceleme, mükellefin işyerinde yapılacak. Karşıt incelemeye konu olan mükellef de bir yeminli mali müşavirce denetleniyorsa, bu işlem hesapların yasalara uygun olduğuna ilişkin bir teyit yazısı alarak yerine getirilmiş sayılacak. Karşıt incelemede amaç tasdike konu işlemlerin gerçek mahiyetini ortaya çıkarmak olacak. Mesela KDV iadesinin veya mahsup edilecek tutarın doğru olarak belirlenmesi amaçlanacak. Karşıt incelemenin ne kadar derinleştirileceğine yeminli mali müşavir karar verecek. Müşavirde, sahte veya yanıltıcı belge kullanıldığına ilişkin izlenim oluşursa, incelemenin işlemin gerçek içeriğini öğreninceye kadar sürdürülmesi zorunlu olacak. Yeminli mali müşavirler tasdik hizmeti verdikleri mükellefler ve bunların ilişkide bulunduğu üçüncü kişilerle ilgili vergi dairelerinden bilgi isteyebilecekler. Vergi daireleri bu talepleri 15 işgünü içinde yerine getirmek zorunda olacaklar. Bu arada Maliye Bakanlığı`nın muhteviyatı itibarıyle sahte ve yanıltıcı belge kullanan kişilere ilişkin listesi TÜRMOB`un internet sitesinde yayınlanmaya başladı. Bu listeden sadece TÜRMOB`a bağlı meslek mensupları, yazılı başvuruyla verilecek gizli şifreyle yararlanabiliyorlar. (FİNANSAL FORUM)

Diğer Ekonomi Haberleri