Naylon cumhuriyeti

Bigpara Haber
Maliye, Türkiye genelinde 10 bin 500`e yakın firmanın veya kişinin `naylon` fatura kullandığını ya da düzenlediğini belirledi. `Naylon`cuların 2 bin 500`ü İzmir, 1700`ü ise İstanbul`da.


Bir zamanlar OECD`nin kayıtlarına vergi cenneti olarak giren Türkiye`nin aslında bir `naylon` cenneti olduğu ortaya çıktı. Maliye, il il, sektör sektör, kamuoyunda naylon fatura olarak adlandırılan, sahte ve yanıltıcı belge kullanan ve düzenleyenlerin fotoğrafını çekmeye başladı. Naylon ekonominin üssü İzmir. İstanbul ve Gaziantep de üssü tamamlayan üçgenin diğer uçlarında yer alıyor.
Kayıt dışı ekonomi ve vergi kaçakçılığının temel araçlarından biri olan naylon fatura kullanımı, Maliye Bakanlığı mütfettişleri, hesap uzmanları ve gelirler kontrolörlerince mercek altına alındı. Vergi suçları içinde en ağırı olan `kaçakçılık` suçunun temel unsuru olan naylon fatura ile kullanıcılar giderlerini şişirerek, devlete daha az vergi ödüyorlar. Bu belgeleri düzenleyenler de aldıkları komisyonlarla trilyonlarca lira haksız kazanç elde ediyorlar. Devlet, bu yolla katrilyonlarca lira vergi gelirini tahsil edemiyor.


İzmir naylon üs:

Türkiye genelinde başlatılan incelemelerden alınan ilk sonuçlar oldukça çarpıcı. Türkiye genelinde 10 bin 445 firma ya da kişinin naylon faturalarla işlem yaptığı belirlendi.4 bin 382 kişi ve kurum naylon fatura düzenlerken, 6 bin 63 firma ise bu belgeleri kullanarak vergi kaçırdı. `Naylon`cuların 2 bin 451`i İzmir, 1729`u İstanbul`da. Gaziantep ise 949 `naylon`cu ile üçüncü sırada yer alıyor. Ekonomik faaliyetlerin yoğun olduğu Adana, Bursa gibi iller de naylon fatura kullanımının yoğun olduğu iller arasında. Çankırı, Kırıkkale illerinde ise naylon fatura kullanan da düzenleyen de yok. Maliye Bakanlığı`nca çekilen fotoğraf, sektörler itibarıyla ise naylon fatura kullanımının gıda, tarım ürünleri, canlı hayvan ticareti, giyim eşyası gibi sektörlerde ağırlıkla kullanıldığını gösteriyor. Müteahhitlik sektörü de naylon fatura kullanımının yüksek olduğu alanlar arasında. Vergi denetim elemanlarının tespitleri, işi sadece `naylon fatura` düzenlemek olan kişilerin de bulunduğu gerçeğini ortaya çıkardı. Tespit raporlarında, `faaliyeti, sahte veya yanıltıcı belge düzenlemek` olan 46 kişi saptandı.


Harita çıkacak:

Maliye Bakanlığı, kayıtdışı ile sistemli mücadele için naylon fatura ile ilgili incelemelerini derinleştirerek sürdürecek. Çalışmalar sonrasında Türkiye`nin
`naylon fatura haritası` çıkarılacak. Maliye, elde edilen sonuçları yeminli mali müşavirler ve mali müşavirler ile muhasebecilerin kullanımına sunarak, bu belgelerin sisteme girmeden ayıklanmasını sağlayacak. Maliye Bakanlığı, daha önce de elindeki mevcut verileri de TÜRMOB kanalıyla meslek mensuplarının kullanımına açmıştı.



Diğer Genel Haberleri