NATO Genel Sekreteri RobertsonTürkiye`nin kaygıları giderilecek diyor

Bigpara Haber
Türkiye, AB`nin yeni askeri gücü ve NATO arasında askeri personel ve donanım paylaşımına ilişkin bir güvenlik anlaşmasını engelleme yönünde veto kullandı.
Geçen hafta gerçekleşen NATO dışişleri bakanları toplantısında, NATO Genel Sekreteri George Robertson verdiği bir demeçte, AB`nin NATO planlama yeteneklerinden faydalanmak için, 2003 yılı itibariyle sahaya sürmeyi umduğu 60,000 birliğe, Türkiye`nin izin vermeyi reddettiğini söylemişti.


ABD Başkanı Bill Clinton görevinden ayrılmadan önce, bir dış siyaset başarısına imza atmak umuduyla, toplantı öncesinde Türkiye`nin onayına ilişkin lobi faaliyetlerinde bulundu. Ancak, AB`ye üye olmayan dört NATO üyesinden birisi olan Türkiye, yeni AB gücüne ilişkin kararlarda, kenara itileceğinden kaygılı.
Türkiye`nin muhalefeti ayrıca, AB üyeliğine ilişkin kampanyasında ve AB üyesi Yunanistan ile dikenli ikili ilişkilerindeki daha genel mücadelesinde, dolaylı yolların saptamaya çalışıyor da olabilir. Türkiye`nin kaygıları biliniyor ve anlaşılmakta. Bu kaygılara gelecek bir kaç hafta içinde değinilecek, diyen Lord Robertson, NATO konularını, AB kapısını aralama yolu olarak kullanmamasına ilişkin olarak Türkiye`yi uyarırken, Bu kötü bir yöntem olur, dedi. Geçen hafta gerçekleşen toplantının en önemli zaferi Fransa ile, yeni AB gücünün NATO`la nasıl bir işbirliğinde bulunacağına ilişkin koşulların ortaya konduğu bir anlaşmanın yapılmasıydı. Daha önce Fransa NATO`nun emir yapısından bağımsız bir AB gücü istediğinin ipuçlarını verirken, Fransız Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine NATO planlama ve emir kapasitesinin, AB`nin NATO varlıklarından faydalanmayı istediği misyonlarda devreye girmesini ve AB`nin diğer durumlarda, Fransız ve Britanya birleşik planlama kapasitesine göre işlemesini önerdi.


Gerçek NATO varlıklarının yalnızca bir kaç çift AWACS gözetim hava aracı olduğu düşünülürse, formülün net olmadığı görülüyor, ancak Lord Robertson Fransız pozisyonunun NATO ile tüm ve çok küçük çaplı misyonlarda da işbirliği anlamına geldiğini belirterek, Bir mini - NATO oluşturmak niyetinde değiliz, dedi.
Lord Robertson, ABD`nin yeni Başkanı George W. Bush`un, kendisini trans - Atlantik birliğinden çekmeye çalışacağına ilişkin savlara katılmadığını belirterek, yeni Milli Güvenlik Danışmanı Condoleeza Rice`ın Bosna`dan çekilmeye ilişkin yorumlarının fazla abartıldığını, Bush`un kendisinin ABD`li birlikleri Kosova`da tutma ve Avrupalı müttefiklerle daha fazla görüş alışverişinde bulunma yönünde fikir bildirdiğini söyledi. Robertson, Atlantik yanlısı yönetimin yerine bir diğeri geldi, dedi.Lord Robertson ayrıca, Kosova ve Sırbistan sınırlarının güvenliğine ilişkin Yugoslavya Cumhurbaşkanı Vojislav Kostunica ile son dönemlerdeki mektuplaşmalarından da memnun olduğunu belirtti. Mektuplar, NATO`nun geçen yılki bombalama kampanyasının ardından NATO ve Yugoslav hükümeti arasındak ilk üst düzey temas. Lord Robertson mektupları işe dönük, nazik ve işbirliği yanlısı olarak tanımladı ve Kosova`daki uç etmenlerin provokasyonunu engellemeye yardımcı olduğunu söyledi. (FİNANSAL FORUM- THE WALL STREET JOURNAL)


Diğer Politika Haberleri