NATO`da uzlaşma sağlandı

NATO Savunma Planlama Komitesi bünyesinde varılan uzlaşma sonucu alınan karar, Kuzey Atlantik Antlaşması`nın 4. maddesine resmen işlerlik kazandırdı

Bigpara Haber
NATO Savunma Planlama Komitesi (DPC) bünyesinde varılan uzlaşma ve Türkiye´nin savunmasına ilişkin olarak alınan karardan sonra, bu kararın çıkmasınıbugüne kad engelleyen 3 ülke ortak bir açıklama yaptılar.

Fransa, Belçika ve Almanya´nın basına dağıtılan yazılı ortak açıklamasında, 3 ülkenin, ´´Türkiye dahil tüm NATO müttefiklerine´´ karşı yükümlülüklerini yerine getirmekte kararlı oldukları belirtildi ve ABD ile ilişkilere bağlılıkları vurgulandı. Hedefin, BM Güvenlik Konseyi´nin 1441 sayılı kararı çerçevesinde Irak´ın kitle imha silahlarından arındırılması olduğu görüşünü tekrarlayan 3 ülke, ´´güç kullanmanın son seçenek olduğunu´´ belirterek, ´´1441 sayılı kararın getirdiği tüm olanakların henüz tamamen değerlendirilmediğini´´ kaydetti.

Irak´ın BM silah denetçileriyle derhal, eksiksiz ve koşulsuz bir işbirliği yapması gereği üzerinde durulan açıklamada, şu ifadeler yer buldu:

´´Türkiye´nin, Kuzey Atlantik Antlaşması´nın 4. maddesini hareketegeçirmesi üzerine, arzu eden tüm üye ülkeler, Türkiye´nin endişelerinigidermeye yönelik katkılarda bulunabilirler. NATO´nun askeri kanadı içinde bulunan Belçika ve Almanya, Genel Sekreter´in önerisi üzerine, Türkiye´ye destek amacıyla alınacak önlemler ve yapılacak planlara ilişkin olarak askeri makamlardan görüş istenmesi kararını onayladılar. Askeri makamlar tarafından getirilecek önerilerin uygulamaya sokulması, yeni bir karar gerektirecektir.´´

Açıklamada, ´´NATO´nun bir kararının, Almanya, Belçika ve Fransa´nın, BM Güvenlik Konseyi´nin 1441 sayılı kararı çerçevesinde hareket etmelerini engellemeyeceği´´ de belirtildi. (A.A.)

Diğer Genel Haberleri