Narenciye sektörü sorunlarla boğuşuyor

Bigpara Haber
Türkiye`deki yıllık narenciye üretiminin 2 milyon tona ulaştığı, ihracatın ise 400 bin tonu geçtiği bildirildi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Şakir Sayarı, yaptığı açıklamada, geçen yıl dünya narenciye üretiminin 100 milyon tona, ihracat potansiyelinin ise 10 milyon tona yaklaştığını söyledi. Türkiye`de ise yıllık üretimin 2 milyon tona ulaştığını, ihracatın ise 400 bin tonu geçtiğini belirten Sayarı, ``Ancak, büyük bir üretim ve ihracat potansiyeline sahip olan ülkemizde narenciye sektörü, özellikle son yıllarda büyük sıkıntılar yaşamaya başlamıştır`` dedi.


Sayarı, başlangıçta bu sıkıntıların geçici olduğu ve ihracata yönelik bazı tedbirlerle geçiştirilebileceğinin düşünüldüğünü, ancak sorunun çok daha derin olduğu ve üretimden kaynaklandığının ortaya çıkmaya başladığının görüldüğünü bildirdi. Dünyanın belli başlı narenciye üretici ülkelerinde de bu sorunların meydana geldiğini ve aynı sıkıntıların yaşandığını ifade eden Sayarı, yalnız tarımda ileri gitmiş ülkelerin bu sorunları zamanında fark ederek gereken çalışmaları yaptıklarını ifade etti. Narenciye de ortaya çıkan sorunların tarımın diğer sektörlerindeki problemlerden bir farkının bulunmadığını kaydeden Sayarı, şunları söyledi:


``Son zamanlarda tarım sektörünün ne şekilde ve ne kadar destekleneceği konusunda tartışmalar yapılmaktadır. Ancak, tartışılması gereken desteklemelerin miktarı değil, doğru destekleme mekanizmalarının seçimi, seçilecek bu mekanizmalarla istenen ve etkin sonuçlara ulaşılıp ulaşılamayacağının tespiti olmalıdır.`` (FİNANSAL FORUM)


Diğer Ekonomi Haberleri