Murat Demirel, Londra`da da dolandırmış

Bigpara Haber
Alman bankası Bankgesellschaft, Egebank`ı batıran Murat Demirel hakkında 90 milyon markı dolandırıcılık yoluyla zimmetine geçirdiği iddiasıyla Londra`da dava açtı.


Egebank`ın içini boşalttığı için tutuklanan Murat Demirel`e, bir dolandırıcılık davası da İngiltere`de açıldı. Alman Bankgesellscahft Berlin International SA (BGBI) Murat Demirel ile Demirel`in yurtdışında finansman işlerini yürüten eski Egebank Yönetim Kurulu üyesi Raif Zıhnalı ve halen tutuklu olan Murat Demirel`in kasası Gökalp Baştürk`ü dolandırıcılıkla suçluyor. Banka ayrıca Egebank ve Raif Zıhnalı`nın şirketleri Maddox ile Estone Financial`a de dava açtı. BGBI tarafından Londra Ticaret Mahkemesi`nde açılan davanın iddianamesinde şu görüşlere yer verildi:


* Raif Zıhnalı, Haziran 1998`de Egebank`ın müşterilerine kredi temin etmek
üzere BGBI`nın bir iştiraki olan BB Aval şirketine başvurarak Egebank`ın her türlü teminatı vereceğini söyledi. BB Aval, istenilen krediyi BGBI`dan aldı.

* Önce Eyüp Yün İplik ve Defne Elektronik şirketlerine 18`er milyon mark kredi kullandırılacağı belirtildi. Zıhnalı birkaç gün sonra krediyi Eyüp Yün İplik yerine Ekser Metal Ticaret`in kullanacağını bildirdi.

* Temmuz 1998`de Defne Elektronik`in kredi işlemleri yapılırken, Egebank teminat olarak, Bankgesellscahft Berlin International SA`nın (BGBI) hesabına 20 milyon marklık tahvil gönderdi. Gerekli teminatı alan banka, BB Aval`a 18 milyon markı ödedi.

* BB Aval ile Raif Zıhnalı`nın vergi cenneti Isle of Man`de kurulu Tancot şirketinin komisyon payı düşüldükten sonra Defne Elektronik`e 17.5 milyon mark ödeme yapıldı.

* Aynı işlem Ekser, Em-Ay İnşaat Pazarlama, Kotasan Bisiklet, Kotabis Bisiklet firmaları için de yürütüldü. Sonuçta, BGBI, Defne Elektronik dahil 5 firmaya 18`er milyon marktan toplam 90 milyon mark kredi vermiş oldu. Egebank da BB Aval ve BGBI ile yapılan sözleşmelerle kullandırılan kredinin miktarı kadar tahvili bankanın hesabına yatırdı.

* 22 Şubat 1999 tarihinde Murat Demirel ve kızkardeşi, Egebank`ın Yönetim Kurulu üyesi Neslihan Demirel imzasıyla herhangi bir ihbar veya bildirim yapılmaksızın BGBI`ya gönderilen bir yazıyla rehin sözleşmesinin sona erdirilmesi ve BGBI hesabındaki paranın (faiziyle birlikte 91 milyon 822 bin mark) iade edilmesi isteniyor.

* BGBI 24 Şubat 1999 tarihinde parayı geri ödemeyi reddediyor. Bunun üzerine Murat Demirel 4 Mart 1999 tarihli mektubuyla, 5 şirketin BGBI karşısındaki mükellefiyetini inkâr ediyor ve ardından da 26 Mart 1999 tarihinde Egebank, Lüksemburg`da BGBI aleyhine dava açıyor.

* Davada Egebank, BGBI`yı parasına el koymakla suçluyor. 91 milyon 822 bin mark dava sonuçlanıncaya kadar tutulmak üzere aynı ülkede bir bankanın emanet hesabına yatırılıyor.

* Bu arada Defne, Ekser, Kotasan ve Kotabis firmaları BGBI`ya başvurarak, kendileri
adına gözüken krediyi alamadıklarını savunuyorlar ve borçlarını reddediyorlar. Alman bankası, Em-Ay firmasına ise hiç ulaşamıyor.

* BGBI dava dilekçesinde, Murat Demirel`in 5 firmanın ismini kullanarak, 90 milyon markı zimmetine geçirdiğini ve Raif Zıhnalı`nın da bu usulsüz işlemler sayesinde 1 milyon mark haksız komisyon elde ettiğini iddia ediyor. (RADİKAL)


Diğer Ekonomi Haberleri