Muhalefetten programa eleştiri

CHP, MHP, DTP ve DSP hükümet programına ret oyu vereceklerini açıkladı

Bigpara Haber

60`ıncı hükümetin programı üzerindeki görüşmeler, TBMM Genel Kurulu`nda yapıldı. CHP, MHP, DTP ve DSP hükümet programına ret oyu vereceklerini açıkladı.

CNNTURK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 31 Ağustos Cuma günü okunan programın görüşmeleri için TBMM Genel Kurulu, bugün saat 15.00`te toplandı.
 
Meclis`te grubu bulunan siyasi partilerin program üzerindeki konuşmaları 40`ar, şahıslar adına yapılacak konuşmalar ise 10`ar dakikayla sınırlandı.
 
Program üzerinde MHP adına söz alan Genel Başkan Devlet Bahçeli, güvenoylamasında ret oyu vereceklerini açıkladı.
 
AKP`nin bugüne kadar yaptıkları, bundan sonra yapacaklarının teminatıdır diye konuşan Bahçeli, Türk milletine kimlik arayışına girilmesinin abesle iştigal olduğunu söyledi.
 
Bahçeli, Türk milletinin din ve inanç temelinde kamplara bölünmesinin çok tehlikeli cepheleşmeye neden olacağının herkes tarafından görülmesi gerektiğini ifade etti.
 
Bahçeli, Dini inançlar, cumhuriyete ve devlete meydan okuma aracı olarak kullanılmamalı; devlet ve kurumları da inançlarla kavgalı duruma düşmemeye özen göstermelidir dedi.
 
Bahçeli: Dokunulmazlık kaldırılmalı

Devlet Bahçeli, TBMM`nin, vicdanları yaralayan bir kangren haline gelen milletvekili dokunulmazlığı ayıbı ve özründen bir an önce kurtulması gerektiğini söyledi.

Türk milletinden aldığı yetkiyle ikinci dönem iktidar olan AKP, bu konudaki direnişinden vazgeçmek durumunda olduğunu artık idrak etmelidir diyen Bahçeli, Türkiye`nin, IMF ve AB çıpasından çok daha önemli olan siyasi ve toplumsal ahlak çıpasına ihtiyacı bulunduğunu ifade etti.

Türk: Üniter yapı içinde çözüm arıyoruz
 
DTP adına ise Grup Başkanı Ahmet Türk söz aldı. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, reformların askıya alındığını, vatandaşın yaşam koşullarında hiçbir şeyin değişmediğini, dış borç yükünün azalmadığını söyledi.
 
Sorunlara sadece güvenlik penceresinden bakılamayacağını belirten Türk, Türkiye`nin bütünlüğünü tartışmaya açmadan üniter yapısı içinde birlik beraberlik ve kardeşliği esas alan bir çözüm arıyoruz dedi.
 
Kılıçdaroğlu: Faiz gelirinden niye vergi alınmıyor?
 
CHP adına konuşan Genel Başkan Yardımcısı Kemal Kılıçdaroğlu, özellikle ekonomi üzerinde durdu.
 
Türkiye`nin sıcak paraya mahkum edildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, Faiz geliri elde edenden vergi yok. Bu kapitülasyon değil mi? diye sordu. Hükümetin özelleştirme politikalarını eleştiren Kılıçdaroğlu, Mirasyedi mantığı ile bu iş gitmez dedi.
 
Kılıçdaroğlu, hükümetin programını eleştirerek, Soyulan Türkiye`nin adı, ne zamandan beri yükselen Türkiye oldu? diye sordu.
 
CHP hükümete güvenoyu vermeyeceğini belirtti.
 
Genç: Bakan çocukları ticaret yapmasın

Hükümet programı üzerinde konuşan Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç ise, Bazı bakanların çocukları ticaretle uğraşıyor. Bırakın, ticareti başkası yapsın dedi.
 
60’ıncı Hükümet’in programının işçi ve emeklinin sorunlarına çözüm üretmediğini ileri süren Bağımsız Tunceli Milletvekili Genç, Yolsuzluğu, hortumu kestiniz de kime bağladınız? AKP, iktidara gelir gelmez vergi affı çıkardı. Hükümetin içindeki bazı bakanların çocukları ticaretle uğraşıyor. Bırakın, ticareti başkası yapsın. Dünyanın hiçbir yerinde Başbakan veya bakanların çocukları ticaretle uğraşmaz. Çocuklarının düğünlerine on binlerce davetiye bastırıp devlete iş yapan müteahhitleri düğüne çağırmaz. İhalelerin, hangi usullerle yapıldığını belirtiyor musunuz? Özelleştirmeler, devletin zararına yapılıyor, yandaşlara veriliyor diye konuştu.
 
Öztürk: Ekonomik büyüme ithalata dayalı

Şahsı adına söz alan DSP İzmir Milletvekili Harun Öztürk, hükümet programının eğitim, sağlık ve istihdama yönelik sorunların çözümüne yönelik olmadığını savundu.
 
2002`den beri ekonominin sürekli büyümesinin sevindirici olduğunu ancak bu büyümenin ithalata dayalı olduğunu kaydeden Öztürk, Bu modelin ortaya çıkardığı cari açık, sürdürülebilir değildir. Bu model, ekonomimizi giderek dışa bağımlı hale getirmekte, esnafın çökmesine neden olmaktadır. Ekonomimiz, büyüme belirsizliğinden mutlaka kurtarılmalıdır ifadelerini kullandı.
 
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, AK Parti iktidarı döneminde gelir dağılımında istikrarlı bir iyileşme sağlandığını belirterek, bunun gelecekte de süreceğini söyledi.
 
Eleştirilere Erdoğan yanıt verdi
 
Başbakan, muhalefetin hükümet programı ile ilgili eleştirilerine “Millet AK Parti’nin programını başarılı bulduğu için oylarını arttırdı” sözleriyle yanıt verdi.
 
Muhalefeti yapıcı davranmamakla eleştiren Başbakan, DTP`ye Önce PKK`nın terör örgütü olduğunu kabul edin diye seslendi.
 
Erdoğan, CHPye Cumhuriyetin temel değerleri üzerinden siyaset yapmayın uyarısında bulundu. “Ana muhalefetin hiçbir şeyden haberi yok” diyen Erdoğan, laiklik tartışmalarına son verilmesini istedi.
 
Başbakan, MHP`ye de Milli değerler kimsenin tekelinde değil mesajını verdi.

Erdoğan üniter devlet yapısı konusunda farklı bir yaklaşım içinde olmadıklarını da vurguladı ve “tek devlet, tek  millet, tek bayrak ve tek vatan anlayışını” sürdüreceklerini belirtti.
 
Genel Kurul`da zaman zaman tansiyon yükseldi. Erdoğan`ın konuşması sırasında CHP sıralarından gelen eleştirilere Meclis Başkanı Köksal Toptan müdahale etti.
 
Tüm muhalefet partilerinin ret oyu vereceğini açıkladığı 60’ıncı Hükümet programına ilişkin güvenoylaması 5 Eylül Çarşamba  günü yapılacak.
 
DSP: Oylamada ret oyu kullanacağız
 
DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, TBMM`de bir basın toplantısı düzenleyerek 60`ıncı hükümetin programını değerlendirdi.
 
Sezer, programın yapılacak işlerden çok, icraatı anlatan bir metne benzediğini, geleceğe dönük hedefler koymadığını savunarak, DSP`li milletvekillerinin ret oyu vereceğini bildirdi.
 
Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın, hükümet programını okurken, kalkış kelimesi yerine take-off kelimesini kullanmasını yadırgadığını belirten Sezer, Kelimeyi duyunca, `uçmuş bunlar` diye düşündüm dedi.
 
Erdoğan`ın, aktif dış politikadan söz ettiğini ifade eden Sezer, en pasif dış politikanın AK Parti hükümetleri döneminde izlendiğini ileri sürdü. Sezer, AK Parti`nin, belli bir dış politikası bulunmadığını, hükümetin en beceriksiz olduğu konuların başında Kıbrıs geldiğini söyledi.
 
Programda, sivil bir uzlaşma anayasası ve geniş toplumsal uzlaşma gibi ifadeler kullanılarak, uzlaşıya vurgu yapıldığını belirten Sezer, Bunu olumlu bir yaklaşım olarak görüyoruz. Ancak Sayın Başbakan`ın yakın bir zamana dek olduğu gibi, bundan sonraki süreçte de uzlaşı ile dayatmayı birbirine karıştırmamasını diliyoruz. Kaygılarımız var; sistemin başka bir noktaya çekilmesi gibi girişimlerde bulunmamaları konusunda uyarıyoruz diye konuştu.

Diğer Genel Haberleri