Müfettişe tenzil-i rütbe cezası geldi

Bigpara Haber
SSK müfettişlerinin denetim yetkilerinden biri olan ve bir süre önce kaldırılan Asgari İşçilik Uygulaması, yeniden getirilirken, SSK Teftiş Kurulu`na hiçbir teftiş kurulunda olmayan `tenzil - i rütbe` yapıldı. Plan Bütçe Komisyonu`nda kabul edilen ve TBMM`ye gelmesi beklenen tasarıda bugüne kadar SSK Başkanlığı`na bağlı olan Sigorta Teftiş Kurulu`nun Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü`ne bağlanması öngörüldü. Marmara Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Müjdat Şakar, teftiş kurullarının kurumların en üst makamlarına bağlı olma geleneğinin hiçbir hukuki gerekçe gösterilmeden çiğnenmek istendiğini belirterek, düzenlemenin siyasi bir cezalandırma kuşkusu uyandırdığını savundu.

Bir işyerinin SSK`ya bildirdiği işçi sayısının benzer işi yapan işyerinden az olması durumunda SSK müfettişlerine prim ve gecikme cezası kesme yetkisi veren asgari işçilik denetimi, müfettişlerinin itirazları üzerine yeniden getiriliyor. Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı`nın Kurulması ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabülüne Dair Kanun Tasarısı tasarı ile müfettişlere asgari denetim yetkisi tanınırken, bugüne kadar bağlı oldukları SSK Başkanlığı yerine Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü`ne bağlanmaları öngörüldü.

Siyasi cezalandırma kuşkusu
Anayasa Mahkemesinin 616 sayılı Kanun Hükmünde Kararname`yi iptal etmesi üzerine hazırlanan kanun tasarısında, Sigorta Teftiş Kurulu`nun doğrudan Kurum Başkanına bağlı görev yapması öngörülmüştü. Tasarının bu haliyle Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu`nda da aynen kabul edilmesinden sonra Plan Bütçe Komisyonu`nda değiştirildi.

SSK Teftiş Kurulu`nun bağlı olması gereken makam hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`na bilimsel görüş veren Marmara Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Müjdat Şakar, Sigorta Teftiş Kurulu Başkanlığı`nın, Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü bünyesine bağlanmasının hukuk mantığıyla bağdaşmadığını ve hizmetin yürütülmesi açısından da güvensizliğe yol açacağını bildirdi. Şakar, tasarı ile re`sen işçilik takdiri yetkisinin etkin biçimde uygulanabilmesi için hayati önemde olan merkezileşme ve en üst makama bağlılık ilkelerinin gözardı edildiğini ve bir bakıma ölü doğduğunu belirtti. Şakar, düzenlemenin ILO`nun denetim hizmetleri ile ilgili 81 Sayılı Sözleşmesine`de aykırı olduğunu, anımsattı. Şakar, Türk idare sisteminde teftiş kurullarının kurumların en üst amirlerine bağlı olduklarına dikkat çekerek, düzenlemenin siyasi bir cezalandırma kuşkusu uyandırdığını belirtti. Asgari işçilik denetiminin geçen yılın ekim ayında kaldırılması, SSK bütçesine prim ve ceza kaybı nedeniyle 1 milyar 400 milyon dolarlık darbe vurdu.

Diğer Ekonomi Haberleri