Moody's uyardı, borsa primlerini geri verdi

Moody's, Irak'ta ISİD militanları ve Irak Ordusu arasında yaşanan çatışmaların, Türkiye'nin kredi notu için negatif olduğu uyarısında bulundu

Bigpara Haber



Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Irak'ta ISİD militanları ve Irak Ordusu arasında yaşanan çatışmaların, Türkiye'nin kredi notu için negatif olduğu uyarısında bulundu.

Moody's bugün yaptığı açıklamada, Irak krizinin Türkiye'nin cari işlemler açığı üzerinde baskı yarattığını, ekonomik büyümeyi baltaladığını ve enflasyonist baskıları artırdığını vurguladı.

İLAÇ DEVİNE SEKS KASETİ ŞOKU... TIKLAYIN...

Moody's ayrıca, Irak krizi uzun süre devam eder ve Kuzey Irak Kürt bölgesine yayılırsa Türkiye'nin ihracatı üzerinde kayda değer etki yapacağını belirtti.

Moodys'in açıklamasının ardından borsa ikinci seansta primlerini geri verdi ve yataya geçti. Avrupa'daki satışların da etkisiyle BIST 78363 puana kadar geriledi.

HİSSE FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

12 milyarlık yaptığı satışla Irak, Türkiye'nin ikinci büyük ihracat pazarı  ve toplam ihracatın yüzde 8'ini oluşturuyor.



Diğer körfez ülkelerine de giden ürünlerin Irak'tan geçtiğine dikkat çekilen raporda, eğer ülkede kaosun Kürt yönetimine sıçraması durumda ihracatın yüzde 15'lik başka bir deyişle milli gelirin yüzde 3'üne denk gelen kısım olumsuz etkilenebilir. Bu da milli gelirde büyümeyi olumsuz etkileyebilir.

Raporda artan petrol fiyatlarının enflasyon üzerinde olumsuz etki yaratacağı da belirtildi. Merkez Bankası'na göre varil fiyatında yaşanan her 10 dolarlık artış cari açık üzerinde 4-5 milyar dolarlık etki yaratıyor.

Diğer Genel Haberleri