Mizuho`nun Üçte İkisi Kâr Artırdı

Bigpara Haber
Trilyon dolarlık bankacılık grubunda yer alan Fuji ve IBJ, bir kerelik hisse satışı geliri nedeniyle kar beklentilerini yukarı çekti.


Dünyanın en büyük bankacılık grubu Mizuho`yu oluşturan üç bankadan ikisi altı aylık kar beklentilerini yükseltti. Bu gelişme, hisse satışından elde edilen bir kerelik kazançtan kaynaklandı. Dünyanın ilk trilyon dolarlık bankacılık grubunda yer alan Fuji Bank tahminini yüzde 90 yükseltirken Industrial Bank of Japan (IBJ) için bu oran yüzde 40 oldu. 29 Eylül`deki birleşmenin diğer oyuncusu Dai İchi Kangyo ise kar beklentisi ile ilgili yeni bir açıklama yapmadı. Fuji Bank, 30 Eylül`de sona eren altı aylık dönemdeki grubun cari karının daha önceki tahminlerin yüzde 90 üzerine çıkarak 1.66 milyar dolar olarak gerçekleşeceğini bildirdi. Japon finans sisteminde cari kar, vergi öncesinde hesaplanıyor ve hisse alım satımı gibi faaliyet dışı işlemleri kapsıyor. IBJ de Fuji gibi bir kerelik hisse senedi satışı gelirleri nedeniyle karının yüzde 40 artarak 83 milyar yene ulaşacağını açıkladı. Şirketin bu açıklaması, elinde bulunan hisse senetlerinin değerinin 36.6 milyar yer aşağıda olmasına karşın yapıldı.


Mizuho içinde yer alan bankalardan ikisini kar tahminlerini yükseltmesi, 2003 Mart`ına kadarki dört yıllık dönemde toplam hisselerinin üçte birine yakınını oluşturan üç trilyon yen tutarındaki menkul kıymeti elden çıkarma planları ile paralellik taşıyan bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Geçen yıl 880 milyar yen tutarında hisse satan bankalar bu iş yılında da 700 milyar yen tutarındaki hisseyi elden çıkarmayı hedefliyor. Uzmanlar, bir kerelik hisse satışına dayanan bu değerlendirme değişikliğinin borsayı etkilemeyeceğini kaydediyor. (FİNANSAL FORUM)

Diğer Genel Haberleri