Mevduatlarda, dövize talep hız kesmedi

Yurtiçinde yerleşik kişi ve kurumların döviz mevduat hesapları 11 Nisan haftasında 151 milyar doları buldu

Bigpara Haber

Yerli mevduat sahiplerinin dövize olan talebi artıyor. Merkez Bankası’nın faiz artırmasına rağmen yurtiçinde yerleşik kişi ve kurumların döviz mevduat hesapları 11 Nisan haftasında 151 milyar doları buldu.

Fercan Yalınkılıç
bigpara.hurriyet.com.tr

Mevduat ve katılım bankalarında yurtiçinde yerleşik kişi ve kurumların döviz mevduatları bir önceki haftaya göre 1,5 milyar dolar attı. Geçen seneye göre döviz mevduatlarındaki artış ise 25 milyar dolar oldu.

Tacirler Yatırım’dan Erkin Şahinöz yapancı para mevduatlarındaki bu artışın bir nedeninin değişen algı ve davranış biçimine bağlıyor. “Eskiden döviz düşerken alım yapan yerliler yükselirken de satardı. Ancak yaşanan algı değişimiyle bu değişti.”

Şahinöz azalan siyasi gerilim nedeniyle şimdilik kurun 2-17-2,25 banından gerileyerek 2,08-2,18 bandında işlem görmeye başladığının altını çiziyor ancak bunun Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar bir durum olduğuna da dikkat çekiyor.

Dolar kuru son 1 yılda yüzde 16,15 değer kaybetti. Geçen Nisan 1,80 seviyelerinden işlem gören dolar kuru, Ocak`ta 2,39`a yükselerek rekor kırdı. Ardından Merkez Bankası`ndan gelen adımlar ve azalan siyasi risklerle 2,1`e kadar indi.

Erste Securities ekonomisti Nilüfer Sezgin ise mevduatlardaki artışın yarısının swap işlemlerinden kaynaklanabileceğini söyledi.  bigpara.hurriyet.com.tr’a konuşan sezgin gerçek talebin bu yüzden gözükenden daha az olabileceğini de ekledi: “Bu şekilde bakıldığında bu yılın başından beri (parite etkisinden arındırılmış olarak)15 milyar dolar net DTH artışı var gibi görünse de, gerçekte döviz biriktirme eğilimi aslında bunun yarısı kadardı diyebiliriz.”

DOLAR KURUNU CANLI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN...

Swap işlemini, müşterilerin hesabında döviz taşımalarına yol açan ancak özünde Türk Lirası’na yatırım yapılan bir türev işlemi olarak tanımlayan Sezgin, “getirisi daha fazla olduğu için” bankaların müşterilerine bu alternatifi sunabildiğini söyledi. Döviz mevduatlarındaki artışın Merkez Bakası’nın faiz artırımının yetersizliği ile açıklanamayacağını da ekliyor.

“Merkez Bankası’nın Ocak ayındaki faiz artırımından sonra da DTH artışının devam etmesi Merkez Bankası’nın faiz artışının yeterli olmamasına ya da etkisiz olmasına bağlamamak lazım diye düşünüyorum. Zira bu dönemde faiz artışı ile çözemeyeceğiniz başka riskleri vardı Türkiye’nin. Hatta hala da bazı riskleri devam ediyor. Dolayısıyla, böyle bir ortamda insanların dövize yönelmesi normal. Son haftalardaki döviz alımlarının kurun düşmesinin getirdiği bir fırsat mı yoksa hala TL’ye karşı güven kaybı mı olduğunu kestirmek zor, ancak 24 Mart’tan bu yana hem seçimlerin geride bırakılması hem de gelişmekte olan ülkelere yönelik oluşan iyimserlik sayesinde TL’nin hızlı değer kazancı belki döviz tarafında kısa vadeli bir trade için fırsat olarak görülmüş de olabilir.”



fyalinkilic@hurriyet.com.tr
@FercanY

Diğer Döviz Haberleri