MEV`e okul izni yok

Bigpara Haber
Milli Eğitim Vakfı, öğrencilerden topladığı katkı payları ile yeni özel okullar yaptırmak için projeler hazırladı. Ancak bakanlık `Haksız rekabete yol açıyor` diye projelere onay vermedi.


Devlet okullarındaki öğrenci ve öğretmenlerin ihtiyaçlarını sağlamak için kurulan Milli Eğitim Vakfı`nın (MEV), öğrencilerden topladığı katkı payları ile bugüne kadar yaptırdığı özel okullara yenilerini ekleme kararı bakanlık engeliyle karşılaştı.
Devlet olanağıyla sağlanan gelirlerle haksız rekabete yol açılıyor diyen Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, yeni okul yapımı için ayrılan ödeneklerin öğretmenevlerinin donanımında ve öğrencilere verilen burs miktarlarının artırılmasında kullanılmasını sağladı. Vakfın 1999`da harcaması gereken 1 trilyon liralık kaynağı bankada tuttuğu belirlenince denetimler de yoğunlaştırıldı.
Ankara, İzmir ve İstanbul`da özel okulları olan MEV, 2000 yılı yatırım programına da yeni özel okul projeleri aldı. MEV İzmir Özel İlköğretim Okulu`na 24 derslikli ek öğretim binası yapılması planlanırken, İstanbul`daki özel öğretim kurumlarına bağlı
olarak da ek tesis inşaatı projesi hazırlandı.


Bu projeye ek olarak, İzmir`deki özel öğretim kurumlarının bir şubesi olarak Gaziemir`de de özel okul inşa edilmesi öngörüldü. Bu amaçla da MEV`in 2000 yılı bütçesine, okul yapımları için 4 trilyon 490 milyar 795 milyon, eğitim kurumlarının onarımı için de 4.5 trilyon lira olmak üzere, toplam 8 trilyon 990 milyar 795 milyar lira ödenek konuldu. MEV`in 2000 yılı geliri, 22 trilyon lira olarak öngörülürken, bunun 10.6 trilyon liralık bölümünün, devlet okullarındaki öğrencilerden makbuz karşılığı toplanacak katkı payları ile vatandaşların gönüllü bağışlarından sağlanması planlandı.


BURSLAR ARTIRILACAK;

Ancak Milli Eğitim Bakanı Bostancıoğlu`nun, MEV, devlet olanağıyla sağladığı gelirlerle haksız rekabet yapıyor. Vakfın amacı devlet okullarındaki öğrenciler ile öğretmenlerin eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasıdır diyerek, MEV`in özel okul projelerine karşı çıktığı belirtildi. Bunun üzerine vakfın okul yapımı için ayırdığı 9 trilyon liralık ödeneğin, öğretmenevlerinin donanımında ve yoksul öğrencilere verilen burs miktarlarının artırılmasında kulllanılması kararlaştırıldı.
Vakıf gelirleri üzerinde yapılan denetimlerde de, vakfın Devlet okullarındaki öğrencilerin ve öğretmenlerin ihtiyaçlarını karşılama amacı dışına çıktığı belirlendi. Vakıf senedinde, gelirlerin yüzde 80`inin MEV`in amaçları doğrultusunda kullanılması öngörülüyor. Denetim raporunda ise vakfın 1999`da elde ettiği
4 trilyon 142 milyar liralık gelirin 3.3 trilyonluk bölümünü eğitim harcamalarında kullanması gerekirken yalnızca 2 trilyon liralık harcama yaptığı saptandı.


1 TRİLYON BANKADA;

Harcanması gereken 1 trilyon liranın bankada tutulduğu belirlenince bakanlık vakıf gelirleri üzerinde denetimi yoğunlaştırdı. (RADİKAL)



Diğer Piyasa Haberleri