Merkez'in kararını uzmanlar nasıl yorumladı?

Merkez Bankası'nın acelesi yok

Bigpara Haber



Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) bugün gerçekleştirdiği toplantı sonrasında kasım ayı faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası politika faizini değiştirmeyerek 8,25'te sabit bıraktı.

Merkez Bankası'nın acelesi yok

İnfo Yatırım

Türkiye Cumhuriyet'i Merkez Bankası (TCMB) Kasım ayı faiz kararlarını açıkladı. TCMB faizlerde bir değişikliğe gitmezken, politika faizini yüzde 8.25, gecelik borçlanma faizini yüzde 7.50 ve gecelik borç verme faizini de yüzde 11.25 seviyesinde sabit tuttu.

FED tarafında yakın zamanda yapılması beklenen faiz artırımı öncesi elinde faiz artırımı kozunu koruyabilmek adına faizlerde bir ayarlama yapılması bekleniyordu. Kasım ayında tahvil faizlerinde görülen senenin en düşük seviyesine gerileme, faizlerde bir ayarlama yapılabilme ihtimalini güçlendirse de MB Kasım ayını da boş geçti. Özellikle gecelik borçlanma faizinde bir indirim yapılarak bankalar arasında bir iyileşme yapılması bekleniyordu. Enflasyonda görülen yüksek rakamlara rağmen, düşen enerji fiyatlarının önümüzdeki yıl için enflasyonda düşüş sürecini desteklemesini beklediklerini belirtirken, enflasyonda tekrardan düşük seviyeleri hedeflediklerini belirtti. Sıkı para politikasının ve alınan önlemlerin iç talep büyümeye daha fazla katkı verdiği söylenirken, küresel talebin zayıflamasına rağmen iç taleple tolere edildiği öngörüldü.



Kasım ayında toplantı yapmayacak olan FED'in 17 Aralık'taki toplantısı, TCMB'nın da önünde bir engel olmaya devam ediyor.

Amerika'nın faizleri indirdiği bir ortamda faiz indirmek istemeyen TCMB, önümüzdeki ayki FED toplantısında bir erteleme olması durumunda, faiz indirime yönelebilir. Hem yurt içinde enflasyonun düşme eğilimine girmesi beklentisi hem de ABD'nin tekrardan kış ayına girmesiyle yavaşlama olasılığı, önümüzdeki 2015 ilk çeyreğinde yurt içinde faiz indirimine yol açabilir.

Bu durum Banka’nın kredibilitesini olumlu etkileyecek
HSBC Yatırım


Banka %8.25 seviyesinde bulunan 1-hafta vadeli repo faizi ile sırasıyla %7.50 ve %11.25 (piyasa yapıcı bankalar için %10.75) seviyelerinde bulunan gecelik borçlanma ve gecelik borç verme faizlerini sabit bıraktı.

Toplantı sonrası yayımlanan kısa bildiri notunda Merkez Bankası, getiri eğrisini yataya tutma suretiyle para politikasındaki sıkı duruşun korunacağına ilişkin taahhüdünü korudu. Banka ayrıca başta enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları olmak üzere, enflasyonu etkileyen unsurların yakından takip edileceğini vurguladı.

Enflasyona ilişkin olarak Banka, önceki bildiri notuna paralel, çekirdek enflasyon göstergelerindeki olumlu eğilimin sürdüğünü ifade ederken, gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirdiğini söyledi. Bununla birlikte Merkez Bankası, başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarındaki düşüşlerin 2015 enflasyon görünümünü olumlu etkileyeceğini belirtti. Banka, ekonomik aktiviteye ilişkin olarak retoriğinde ise değişikliğe gitti. Banka, önceki bildiri notundan farklı olarak,  iç talebin büyümeye daha fazla katkı sağlayacağını ifade ederken, tüketici kredilerindeki ılımlı seyir ile dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmelerin cari dengedeki iyileşmeyi destekleyeceğini öngördü.

Merkez Bankası’nın bugünkü Para Politikası Kurulu toplantısı, temkinli durusunun sürdüğüne işaret ederken, bu durum Banka’nın kredibilitesini olumlu etkileyecek bir faktör olarak karsımıza çıkıyor. Önümüzdeki dönemde, günlük likidite yönetiminin temel politika enstrümanı olmaya devam edeceğini hatırlatırken, sistemin efektif fonlama maliyetinin %8.25 - %8.50 aralığında salınmaya devam edeceğini düşünüyoruz.

Bu arada, 7 Kasım’da paylaştığımız Aylık Yatırım Bülteni’mizde de belirttiğimiz üzere, basta baz etkileri olmak üzere emtia fiyatlarındaki düşüşlere bağlı olarak enflasyonda 2015'in ilk yarısında yaşanması muhtemel düşüşün Merkez Bankası’nın hareket alanını genişletebileceğini hatırlatıyoruz. Bu bağlamda Banka’nın özellikle 2015'in ilk yarısında referans faizlerde indirim ihtimalinin sürdüğünü belirtiyoruz.

Piyasalar açısından bakıldığında, Banka’nın faizlerde değişikliğe gitmemesi Türk lirası görünümünü olumlu etkileyeceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte, faizlerin sabit tutulması sonrasında getiri eğrisinin uzun tarafına olan ilginin (orta vadeli enflasyon beklentilerinde yaşanması muhtemel iyileşmenin de etkisiyle) bir kademe belirgin olacağını tahmin ediyoruz.

Esasında karar sonrasında USD/TRY 2.236 seviyelerinden 2.226 seviyelerine hareket ederken, 10 yıl vadeli tahvil faizi de %8.47'den %8.34 seviyelerine geriledi.

Piyasa faizlerinde bir hareketlenme görülmesini beklemiyoruz
Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü

TCMB kısa vadeli faizlerde değişikliğe gitmedi: 1 haftalık repo: %8,25 Borçlanma faizi (alt bant): %7,50 Borç verme faizi (üst bant): %11,25

Temel noktalar:

 -    İç talebin büyümeye katkısı artıyor. Diğer taraftan tüketici kredilerinin olumlu seyri ve dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler cari dengedeki iyileşmeyi destekleyebilecek.

-    Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir enflasyondaki iyileşmeyi geciktiriyor. Fakat petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüşler önümüzdeki yıl dezenflasyon sürecini destekleyecek.

-    Getiri eğrisi yatay tutularak para politikasındaki sıkı duruş korunacak.

Sektörel bazda dış ticaret hadlerinde (ihracat birim değer endeksi/ithalat birim değer endeksi) görülen iyileşmeler, özellikle yılın ikinci yarısından itibaren cari dengeye olumlu katkıda bulunuyor. 2014 3. çeyreğinde yıllıklandırılmış cari açık 2. çeyreğe göre 5.5 milyar $ azalarak 46.7 milyar $'a geriledi. İhracata baktığımızda ise Temmuz ayından sonra yıllık büyümelerde bir miktar ivmelenme görüyoruz. Faiz açısından değerlendirildiğinde, beklentilere paralel bir karar olduğundan, piyasa faizlerinde bir hareketlenme görülmesini beklemiyoruz. Bundan sonraki aylarda ve özellikle 2015'in başında yıllık enflasyonda görülebilecek sert düşüşler (baz etkisi dolayısıyla) kademeli olarak öncelikli koridorun üst bandında düşüşleri getirebilecektir.

Diğer Piyasa Haberleri