Merkez'in kararı kredi oranlarını nasıl etkiler?

Peki, bu indirim kararı piyasaları ve kredi faiz oranlarını nasıl etkileyecek?

Bigpara Haber


Merkez Bankası bugün PPK toplantısının ardından, politika faizinde beklenenle doğru orantılı olarak 50 baz puan indirime gitti ve 8.75 seviyesinden 8.25’e düşürdü. Peki, bu indirim kararı piyasaları ve kredi faiz oranlarını nasıl etkileyecek?


Konut kredisi faiz oranları yaz aylarıyla beraber düşüş yaşadığı, 5 yıl vadede %0,90 seviyelerinin altına indiği görülmüştü. Oranların önümüzdeki günlerde bu seviyelerin daha da altına düşeceğine dikkat çeken Hesapkurdu.com mortgage uzmanı Ekin Özçelik, Merkez Bankası’nın bugünkü PPK toplantısından çıkan 50 baz puanlık faiz indiriminin olumlu etkileri olacağını belirtti. Toplantı sonrasında beklenen seviyede indirimin gerçekleşmesiyle birçok bankanın kredi faiz oranlarını düşüreceğini söyleyen Özçelik, “Konut kredisinde %0,90’ların altına gerileyen oranlardaki düşüş trendi, kararlarla birlikte hız kazanabilir.” dedi.

TÜM KONUT KREDİLERİNİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Hesapkurdu mortgage uzmanı Ekin Özçelik’e göre 50 baz puan bandında alınan indirim kararı birçok bankanın aksiyon almasına ve faizlerde düşüş yaşanmasına neden olacak. Ancak bankaların yaklaşan seçim öncesi pozisyonlarını koruma isteği doğrultusunda, oranlarını sabit tutma ihtimalinin olduğunu da belirten Özçelik; tüketicilerin alacakları kredi kararları için bir hafta daha beklemesi gerektiğini vurguladı.

İHTİYAÇ KREDİLERİNİ KIYASLAMAK İÇİN TIKLAYIN...

Enflasyonun Üzerindeki Olumsuz Yansımalar Azalacak

PPK toplantısı sonrasında Hesapkurdu baş analisti Perihan Gözübüyük ise şöyle konuştu, “Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmekte. Bu gelişmelerle uyumlu olarak yurt içi özel kesim nihai talebi ılımlı bir eğilim sergilemekte. İhracat ise dış talepteki toparlanmanın da etkisiyle büyümeye olumlu katkı yapmaktadır. Kurul, talep bileşenlerinin mevcut görünümü altında 2014 yılında toplam talep koşullarının enflasyon baskılarını sınırlayacağını ve cari işlemler açığında belirgin bir iyileşme gözleneceğini tahmin etmektedir.”
Geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren gerçekleşen birikimli döviz kuru gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerindeki olumsuz yansımaları kademeli olarak azaldığını söyleyen Gözübüyük, “Son dönemde enflasyonun düşüş hızını sınırlayan temel faktör gıda fiyatlarındaki yüksek seyir olmuştur. Bu değerlendirmeler doğrultusunda Kurul, son aylarda küresel likidite koşullarındaki iyileşmeyi de göz önüne alarak, bir haftalık repo faizinde ölçülü bir indirime gitmiştir. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.” diyerek önümüzdeki dönemlerde de enflasyonda iyileşmelerin olacağına dikkat çekti.

Diğer Kredi Haberleri