Merkez sürpriz yapacak mı?

Merkez Bankası`nın faiz kararı merakla bekleniyor. Eğer faiz artarsa doların düşüş trendine gireceği öngörülüyor

Bigpara Haber

Merkez Bankası`nın faiz kararı merakla bekleniyor. Eğer faiz artarsa doların düşüş trendine gireceği öngörülüyor.


Merkez Bankası’nın bugünkü kritik toplantısı öncesi dolar ve euro tarihi seviyelerini test etti. Dolar dün 2.25 TL’yi, euro ise 3.04 TL’yi aştı. Milliyet`in haberine göre, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin ‘Merkez Bankası’nın faiz artırımına gitmemesi gerektiği’ yönündeki açıklaması da dünkü yükselişi tetikledi. Piyasalar, yaklaşık bir aydır hem siyasi gelişmeler hem de hükümet yetkililerinin açıklamalarına daha duyarlı bir seyir izliyor.

`Faizi artır’ baskısı

Doların zirveden inmemesi nedeniyle gözler Merkez Bankası’nın bugünkü toplantısında. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın belki de en önemli günü bugün. Piyasa analistleri, Merkez Bankası’nın kurdaki yükselişi frenlemek için bugünkü toplantıda faiz koridorunun yüzde 7.75’te bulunan üst bandında en az 75 baz puanlık bir artış yapması gerektiğini vurguluyor. Öte yandan, hükümet yetkilileri tarafından yapılan açıklamalar da ise Merkez Bankası’nın faiz artırmaması belirtiliyor. Bazı analistler ise Merkez Bankası’nın bugün sürpriz yapabileceğini söylüyor.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Doların Merkez Bankası’nın toplantısı öncesinde oldukça hareketli olması, piyasaların Merkez Bankası’na faiz artırımı konusunda baskı yaptığı yönünde yorumlanıyor. 17 Aralık’ta başlayan rüşvet ve yolsuzluk operasyonuyla yükselişi durdurulamayan dolar, o günden bu güne kadar yüzde 11.3 prim yapmış durumda. Dolara karşı değer kaybeden tek para birimi tabi ki TL değil. ABD Merkez Bankası’nın (FED) parasal genişlemeye son verme adımıyla tüm gelişmekte olan ülke para birimleri değer kaybediyor. Güney Afrika randı yılbaşından bu yana yüzde 3.2, Rus Rublesi yüzde 2.7, Macaristan Forinti yüzde 3 değer kaybetti. Ancak, TL’nin kaybı yüzde 5.6 ile diğer ülkelerden daha fazla. Bunda da siyasi gelişmelerin etkisi var.

Risk primi zirvede

Doların yükselişi BIST’in toparlanma eğilimlerini sınırladı. Dar bandda hareket eden BIST endeksi günü yüzde 0.2 yükselişle 65.763 puandan tamamladı. Bu arada, Türkiye’nin 5 yıl vadeli borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyeti 251 baz puanla 18 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Diğer Genel Haberleri