Merkez `IMF`yle sorun yok` dedi faizi 3 puan indirdip piyasalara sürpriz yaptı

Bigpara Haber
Geçen ay iş dünyası ve siyasilerin faiz indirimi konusundaki yoğun baskısı, Merkez Bankası`nı faiz indirimine zorlamıştı. Bu kez Merkez`den hiç beklenmedik bir anda 3 puanlık indirim kararı çıktı

Ekonomideki olumlu beklentiler ve enflasyondaki aşağı yönlü seyri dikkate alan Merkez Bankası, sürpriz bir kararla gecelik borçlanma faizlerini 3 puan düşürdü. IMF`nin beşinci gözden geçirmesinde problem çıkmaması Merkez`in bu sürpriz kararı almasında etkili oldu. ABD-Türkiye arasındaki rehine krizinin çözüm aşamasına gelmesi ve buna bağlı olarak piyasalardaki tansiyonun düşmesi de bu karara zemin hazırladı.

4 Haziran`da iş dünyası ve siyasilerin yoğun baskısı Merkez Bankası`nı 3 puanlık faiz indirimine zorlamıştı. Bu kez Merkez`den hiç beklenmeyen bir anda faiz indirimi gelmesi piyasaları şaşırttı.

Merkez, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 38`den yüzde 35`e, borç verme faiz oranını da yüzde 45`ten yüzde 41`e indirdi. Diğer vadeler kapsamında, 1 haftalık borçlanma faiz oranı yüzde 38`den yüzde 35`e çekildi.

Merkez Bankası`ndan yapılan açıklamada, bütçe disiplininin harcamaları azaltacak önlemlerle birlikte sürdürüldüğüne işaret edilirken, Ay başından itibaren yaşananlar, beklentileri olumluya çevirdi denildi.

FAiZ % 48`E GERİLEDİ
Bu haberin ardından bono piyasasında faizler yüzde 51`den yüzde 48`lere kadar gerilerken, dolarda 10 bin liralık yükseliş yaşandı ve kur 1 milyon 395 bin liraya çıktı. Borsada ise önceki gün yaşanan hacimli çıkış nedeniyle kâr satışları hakim oldu.

Bankaların fonlama maliyetleri ise yüzde 41.9`a geriledi. Böylece gecelik borçlanma ve bono faizi arasındaki makas 6 puana geriledi. Uzmanlar, bu makasın haftasonuna kadar yüzde 3`e kadar çekilebileceği beklentisinde.

Diğer Genel Haberleri