Merkez: Enflasyonda yükseliş geçici

Bigpara Haber
Merkez Bankası, döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle tüm kalemlerde fiyat artışları yaşandığı, işlenmemiş gıdadaki artışla birlikte yıllık enflasyonun `geçici` olarak yükseldiği değerlendirmesi yaptı. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz`ın imzasıyla yayımlanan Ağustos Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu`nda, bu gelişmelere karşın özel kapsamlı TÜFE göstergelerinin olumlu bir seyir izlediğinin gözlendiğine işaret edilerek, İşlenmemiş gıda ürünleri ve enerji fiyatlarına ilişkin riskler önemini korumakla birlikte önümüzdeki dönemde enflasyonun eğiliminin aşağı yönlü olmaya devam edeceği tahmin edilmektedir denildi.
Merkez Bankası raporunda şu değerlendirmelere yer verildi:
Kirada yavaşlama: Hizmet grubunun yıllık enflasyonundaki düşüş ağustos ayında da sürmüş ve bu gruptaki enflasyon yıl başına kıyasla 3 puan gerilemiştir.
Ağustos ayında tüm hizmet kalemlerinde yıllık enflasyon gerilerken, özellikle kiranın yıllık artışındaki yavaşlama belirginleşmiştir.
Haberleşme enflasyonu yüzde 3.19 geriletti: Haberleşme grubu fiyatları yurtiçi telefon görüşme ücretlerinde yapılan indirimin etkisi ile gerilemiştir. Bu grup, sağlık hizmetleri ile birlikte en düşük yıllık artışa sahip hizmet alt grubudur. Hizmet enflasyonundaki düşüş eğiliminin eylül ayında da devam edeceği öngörülmektedir
Temmuz ayının ikinci yarısında Türk Telekom`un şehir içi telefon görüşme ücreti tarifelerinde indirime gitmesinin tüketici fiyatları üzerindeki olumlu etkisi, önceki raporlarımızda da ifade edildiği gibi ağırlıklı olarak ağustos ayında gözlenmiştir. Bu olumlu gelişmeye ek olarak internet erişim ücretinde gözlenen belirgin indirim (yüzde 12,42) ile birlikte telefon ekipmanı fiyatlarında gözlenen azalışların da etkisi ile haberleşme grubu fiyatları yıllık enflasyonu yüzde 3,19 seviyesine gerilemiştir.
Gıda dışı destek verdi: Ağustos ayında enerji ve işlenmemiş gıda dışı mal fiyatları giyim-ayakkabı grubu ve dayanıklı mal grubundaki fiyat azalışlarının etkisiyle bir önceki aya kıyasla yüzde 0,66 oranında gerilemiştir.
Giyim ve ayakkabı grubu yıllık enflasyonu temmuz ayının ardından ağustos ayında da yavaşlayarak yüzde 6,01 seviyesine gerilemiştir. Uygulanan parasal sıkılaştırmanın dayanıklı mal grubu (altın hariç) fiyatları üzerindeki güçlü etkisi devam etmektedir.
Söz konusu grupta fiyatlar ağustos ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 0,20 oranında azalmıştır. Alt gruplar bazında otomobil fiyatları bir önceki aya kıyasla bir değişim göstermezken, otomobil dışında kalan dayanıklı tüketim malları alt gruplarında ise perakende fiyatlar gerilemiştir. Dayanıklı mal grubu (altın hariç) fiyatları son beş aylık dönemde düzenli olarak gerilerken, bu grupta yıllık enflasyon yüzde 2,80 olarak gerçekleşmiştir.

Diğer Genel Haberleri