Merkez`den sürpriz faiz kararı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), yılın ilk faiz kararını açıkladı

Bigpara Haber

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), yılın ilk faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası, kısa vadeli gösterge faiz oranını 0,25 puan düşürerek yüzde 6,50`den 6,25`e çekti.

Merkez Bankası, borçlanma faiz oranını yüzde 1,50 düzeyinde, borç verme faiz oranını da yüzde 9 seviyesinde sabit tuttu.

BORSANIN FAİZ KARARINA İLK TEPKİSİ NASIL OLDU! TIKLAYIN...

Piyasalarda Merkez Bankası`nın faizi değiştirmeyeceği beklentisi hakimdi. Merkez`in sürpriz sayılabilecek bu kararın ardından piyasadaki gösterge faiz oranları yüzde 7.27`ye kadar geriledi. Dolar ise 1.5515 TL`den 1.5650`ye kadar yükseldi.

ENFLASYONDA RİSK YOK

Merkez Bankası`ndan yapılan açıklamada, iç talepteki güçlü artısın desteğiyle iktisadi faaliyetlerin toparlanmaya devam ettiği, buna karşılık dış talebin zayıf seyri nedeniyle imalat sanayinde kapasite kullanımının kriz öncesi seviyelerin altında seyrettiği kaydedildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"İstihdam koşullarındaki iyileşme sürmekle beraber işsizlik oranları halen yüksek seviyelerde bulunmaktadır. Dolayısıyla, toplam talep koşulları enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturmamaktadır. Yıllık enflasyonun Ocak ayında belirgin bir düşüş göstereceği,
yılın ilk çeyreği boyunca 2011 yılı hedefi olan yüzde 5,5 düzeyinin altında seyrettikten sonra ikinci çeyrekten itibaren dalgalı bir seyir izleyerek yıl sonunda hedefle uyumlu gerçekleşeceği tahmin edilmektedir."

YENİ TEDBİRLER GELİYOR

Aralık ayında alınan tedbirlerin kredi arzı üzerindeki sıkılaştırıcı etkisinin önümüzdeki günlerde gözlenmeye başlayacağını belirten Merkez Bankası, açıklamasına şöyle devam etti:

"Bir sonraki Kurul toplantısına kadar alınacak kredi genişlemesini sınırlayıcı yönde ilave tedbirler, para politikasının hareket alanını genişletecektir. Bu doğrultuda kısa vadeli yükümlülükler için tesis edilecek zorunlu karşılık oranlarında ilave bir artırım gerekli görülmektedir.

Diğer Genel Haberleri