Merkez`de düşük rekolte endişesi

Bigpara Haber
Merkez Bankası, haziran ayı fiyat gelişmelerine paralel yıllık enflasyondaki düşüşlerin olumlu seyrine karşın önümüzdeki dönemde rekolte kayıplarına bağlı olarak gıda fiyatları üzerinde risk oluşturduğuna dikkat çekti.
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz imzalı `Haziran Ayı Fiyat Gelişmeleri` değerlendirmesinde, yıllık enflasyonun haziranda 0,63 puan düştüğü ve bunda yarı dayanıklı ve dayanıklı tüketim malı fiyatlarının artış hızındaki yavaşlamanın etkili olduğu belirtildi. Bu gruptaki gerilemede ise YTL`deki güçlenme ve dayanıklı tüketim mallarına talepteki yavaşlamanın etkili olduğu vurgulandı.

`Enflasyondaki düşüş sürebilir`
Değerlendirmede, Yıllık enflasyondaki düşüş son üç ayda toplam 2,26 puana ulaşmıştır. İşlenmemiş gıda ve enerji fiyatlarına ilişkin risklere rağmen güçlü parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileri sayesinde enflasyonda başlayan düşüşün önümüzdeki dönemde de sürmesi bekleniyor denildi.
Merkez Bankası bu raporunda da uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının yüksek seyretmesinin risk oluşturmaya devam ettiğini hatırlattı.
Merkez Bankası, meyve fiyatlarındaki kısmi düzeltmenin etkisiyle haziran ayında işlenmemiş gıda ürünleri fiyatlarının yüzde 4,10 oranında gerilediğini, haziran ayında ise belirli işlenmiş gıda ürünlerinin KDV oranlarında indirime gidilmesinin olumlu etkilerinin gözlendiğine de dikkat çekti. Buna karşın, ekmek fiyatlarının aynı dönemde yüzde 1,61 oranında yükselmesinin işlenmiş gıda ürünleri fiyatlarını yüzde 0,14 artırdığına da dikkat çekildi. Merkez Bankası, Yüksek hava sıcaklıkları ve yağış eksikliği nedeniyle tahıl ile sebze-meyve ürünlerinde gözlenebilecek olası rekolte kayıpları, önümüzdeki dönem gıda fiyatları üzerinde risk unsuru oluşturmaktadır uyarısını da tekrarladı.

Diğer Genel Haberleri