Merkez Bankası'nın hamlesi ne anlama geliyor?

Merkez Bankası yarından itibaren teminat döviz depoları için limit uygulamasına yeniden başlayacağını, banka limitlerinin ise 17 Temmuz öncesi limitlerin dört katı olarak uygulanacağını açıkladı. Peki Merkez Bankası'nın bu adımı ne anlama geliyor? KapitalFx Araştırma Uzmanı Enver Erkan değerlendirdi.

Bigpara Haber

KapitalFx Araştırma Uzmanı Erkan, "Döviz depo işlemleri; bankalararası piyasada geçici döviz likiditesi ihtiyacı olan bankaların Merkez Bankası garantörlüğünde belirli bir faiz ve vadeyle döviz kullanmasına imkan vermektedir. Döviz likiditesi ihtiyacı olan bankalar Merkez Bankası tarafından belirlenen belli bir faiz oranından işlem yaparlar. Merkez Bankası 17 Temmuz’daki duyurusunda bankalara gerekli likiditenin limitsiz sağlanacağını ilan etmiş, döviz depo limitlerini de kaldırmıştı. Böylece bankalar Merkez Bankası’na döviz getirerek istedikleri kadar TRY alabiliyorlardı. Limit uygulaması geri getirildi, ancak artık 17 Temmuz öncesinin 4 katı olarak uygulanacak. Yani eski limit artırılmış oldu" dedi. Erkan şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Merkez Bankası’nın bu hamlesi de aslında kur seviyelerinden yavaş yavaş rahatsız olmaya başladığını gösteriyor. Amaç piyasada artan oynaklığa karşı önlem almak. Bankalararası piyasada belirsizlik dönemlerinde TCMB’nin garantörlüğü altında yapılan işlemler döviz ihtiyacının karşılanması adına önemli bir yer tutuyor. Döviz likiditesini rahatlatmak ve USD talebini dizginlemek amacıyla yapılan bu müdahalenin gelişmiş ülke faizlerindeki yukarı hareket nedeniyle kur üzerinde anlamlı bir etkisi olmasını beklemiyoruz.

 

Diğer Ekonomi Haberleri